Legyél megtalálható!

Meglepően sok kisvállalkozó gondolja úgy, hogy elegendő jól dolgozni, a vevők majd úgyis megtalálják. Ha valaki a közeli utcákat ellátó pékséget, vagy egy, a helyi igényeket kiszolgáló fodrászatot üzemeltet, sokszor elegendő néhány szórólap, illetve a szájmarketing, ha viszont nagyobb piacra szánod termékeidet, segítened kell a vevőidnek, hogy megtaláljanak. Ebben segít a saját tartalom.

Jelenlét mindenhol

Nagyon jó, hogy fenn van a vállalkozásod a Facebookon, az Instagramon (esetleg a YouTube-on és a TikTokon is), de ez nem elég. Sajnos a közösségi platformok egyre kevesebb vevőt szállítanak a vállalkozások számára. Tudom, hogy vannak cégek, melyeknek nincs is weboldala, de ez egy rossz irány. A közösségi oldal nem helyettesíti a saját webes felületeket, a saját tartalmat. Legyél jelen a LinkedInen, a Facebookon, az Instagramon, erősítsd a márkád ismertségét, barátkozz a vevőiddel, de fektess energiát a saját médiádba is: a webhelyedbe (honlapodba), a blogodba, az email hírleveledbe. (Igen, ezek a csatornák ma fontosabbak, mint valaha.)

Előtérben a saját tartalom

A közösségi platformokon ismeretlen okokból letilthatják, vagy a (titkos) algoritmus miatt hátrébb sorolhatják tartalmaidat, ingyen egyre kevesebb embert érhetsz el. A webhelyeden, a blogodban, a hírleveledben viszont a magad ura vagy. Természetesen a közösségi platformokról továbbra is terelhetsz forgalmat a webhelyedre, a blogposztjaidat megoszthatod a közösségi médiában, és toborozhatsz ott feliratkozókat a hírleveledre is.

Kinek szól a honlap?

Mindenki szeret magáról beszélni. A honlapon (webhelyen) mégsem szabad ezt tenni. A bemutatkozó szekciót kivéve arról kell írnod, beszélned, ami a vevőidet érdekli. (Ehhez persze pontosan ismerned kell a vevők igényeit, vágyait. Ha a webhelyed választ ad a vevők kérdéseire, az őket foglalkoztató problémákra, akkor szeretni fogják a honlapodat, hosszabb ideig “bent” maradnak.

Nem elég az igényes, vevőcentrikus szöveg, fontos, hogy a közönség megtalálja a weboldalaidat. Ennek egyik eszköze a keresőoptimalizálás. A megfelelő kulcsszavak megtalálása, ezek megfelelő alkalmazása, a Wordpress (vagy más) más publikációs keretrendszer megfelelő beállítási ma már az alapvető követelmények közé tartoznak.

Google MyBusiness

A Google My Business egy sokak által méltatlanul mellőzött ingyenes eszköz, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára az online jelenlétet megteremtését, megerősítését a Google Keresőben és a Google Térképen. A Google My Business egyebek mellett

  • javítja a láthatóságot
  • növeli a bizalmat
  • támogatja a SEO-t
  • lehetővé teszi a vásárlói visszajelzéseket

Segítség a látogatóknak

Az igényesen kivitelezett saját tartalom olyan alapot jelent a vállalkozások számára, ami sokoldalúan kihasználható a vevőszerzésben. Ezek a tartalmak közvetlenül is kifejtik hatásukat, de jól megoszthatók a közösségi médiában is. Segítségükkel növekszik a vállalkozás láthatósága, erősödik a potenciális látogatók bizalma.

Legfrissebb híreink