Használd ki az influencer marketingben rejlő lehetőségeket!

Mi az, ami által még közelebb kerülhetünk a vásárlók szívéhez és még jobban bekerülhetünk a köztudatba? A közösségi média-platformokon való jelenlét és az aktív tartalomgyártás - különösen akkor, ha mindezt nemcsak te, hanem egy influencer is csinálja.

Az élelmiszeriparban a fogyasztókkal való kapcsolatépítés kulcsfontosságú a sikerhez, és ez fokozottan igaz egy kis- vagy középvállalkozásra, épp ezért egyre népszerűbb az influencerekkel való együttműködés. Egy kkv-nak is érdemes ebben gondolkodnia, hiszen az influencerek hiteles platformot biztosítanak a márkák bemutatására és a célközönséggel való kapcsolattartásra. A ma rendelkezésre álló számtalan hirdetési csatorna és platform miatt indokolt a potenciális vásárlókat több helyen és többféle tartalommal megpróbálni elérni. Az influencerekkel való együttműködés remek kiegészítő lehetőségeket kínál a hagyományos hirdetési média mellé, így ideális része lehet egy kkv marketingstratégiájának is.

Az influencer marketing lényege egy márka és az influencer (aki egy vagy több social media csatornán is aktív) közötti együttműködés, ami több előnnyel is jár. Az influencer az “marketing eszköz”, aki ajánlásokat tesz abból a célból, hogy pozitívan befolyásolják a célközönség vásárlási viselkedését.

 

Előnyök

Hitelesség és bizalom: Az influencerekre megbízható és hiteles forrásként tekintenek a követőik, értékelik, és sokszor meg is fogadják a véleményüket és a tanácsaikat. A márkák az influencer marketing révén kihasználhatják ezt a bizalmat, és pozitív asszociációkat építhetnek ki a termékeikkel és szolgáltatásaikkal kapcsolatban.

Elérés: Az influencereknek széles követői bázisuk van, amita kkv-k nehezen érhetnek el a hagyományos csatornákon keresztül. Az influencer marketing segítségével a márkák könnyebben meg tudják szólítani a célcsoportot, azaz a potenciális vevőiket.

Márkaépítés: Az influencer marketing hatékony eszköz a márka ismertségének növelésére és a márkaimázs javítására. Az influencerek egyedi, kreatív tartalmat hoznak létre, amely a márkát és/vagy a terméket vonzóvá tudja tenni a célközönség számára.

Értékesítés ösztönzése: Az influencer marketing közvetlenül befolyásolhatja a vásárlási döntéseket. Az influencerek ösztönözhetik követőiket a termékek kipróbálására és a vásárlásra, különösen akkor, ha hitelesen tudnak bemutatni egy terméket és annak előnyeit.

 

Hogyan válassz influencert?

Célközönség: Fontos, hogy olyan influencert válassz, akinek követői bázisa lefedi a márkád célközönségét. Vedd figyelembe a követők életkorát, nemét, érdeklődési körét és amennyiben fontos, a földrajzi helyét.

Értékek: Győződj meg róla, hogy az influencer által képviselt értékek összhangban vannak a márkád értékeivel. Fontos, hogy az influencer hitelesen képviselje a márkát, és ne hozzon létre olyan tartalmat, amely ellentétes a márka imázsával.

Tartalom: Mielőtt influencert választasz, nézd meg a korábban létrehozott tartalmait, minőségét és stílusát. Fontos, hogy az influencer tartalma kreatív és vonzó legyen, illetve hogy összhangban legyen a márkád stílusával.

Elköteleződés: Az influencer követőinek száma is fontos, de az igazi mérőszám az engagement, azaz elköteleződés. A követők magas bevonódása azt jelzi, hogy aktívan érdeklődnek az influencer tartalmai iránt, így nagyobb valószínűséggel fognak reagálni a márkádra vonatkozó üzenetekre is.

Budget: Az influencer marketing ára az influencer követői bázisának nagyságától és a kampány összetettségétől függően változhat. Fontos, hogy reális költségvetést határozz meg, és olyan influencereket keress, akik beleférnek a keretedbe.

Az infuencereket követőik számától függően 5 csoportra osztjuk: nano influencerek (0-10 ezer követő), micro influencerek (10-50 ezer követő), mid-tier influencere (50-100 ezer követő), macro influencerek (100 000-1 millió követő) és mega influencerek (1 milliónál több követő).

A kevesebb követővel rendelkező influencereknek általában aktívabb a követőbázisa, azaz magasabb az elköteleződés, a nagyobb influencerek azonban kiválóan alkalmazhatók márkaismertség növelésére. Ajánlott egy-egy influencerrel hosszabb időszakra megállapodni, mert egyetlen poszt a feedben valószínűleg nem fog mérhető eredményt elérni, viszont egy hosszabb együttműködés hitelesen tudja építeni a márkádat.

 

Célok pontos meghatározása

A cél meghatározása minden online marketing tevékenységhez elengedhetetlen, és ez igaz az influencer marketingre is. Cél lehet egy termék ismertségének növelése, márkaimidzs javítása vagy akár egy termék megvásárlására való ösztönzés is. Az influencer marketing eredményeit viszonylag könnyű nyomon követni, így láthatod, hogy milyen tartalom működik és mi nem. Ez segíthet a kampányok finomhangolásában és a befektetések megtérülési arányának (ROI) javításában is.

 

Kivitelezés

Ha már megvan az influencer, és az, hogy milyen platformon indítasz kampányt, jöhet a tartalom, azaz a történetmesélés. Hogy márkád üzenete a lehető legjobb módon kerüljön megosztásra és elérje a potenciális vevőidet, fontos hogy a választott influencer olyan tartalmat csináljon, ami meg tudja szólítani a célcsoportodat. Az infleuncer marketing esetében nem elég szimplán bemutatni a terméket. A tartalom akkor lesz jó, ha tartalmazza az influencer személyes tapasztalatait vagy elmond egy mellé egy érdekes történetet is. Ettől lesz a személyes, ettől lesz hiteles és emlékezetes a követők számára. Persze ez nem azt jelenti, hogy teljesen rábízhatod a tartalomgyártást, mindenképp adj neki egy rövid briefet a termékről/márkáról, annak történetét, előnyeit és márkaüzeneteit oszd meg vele, hogy a tartalom összhangban legyen a te kommunikációddal. Arra azonban figyelj, hogy ne akard helyette megírni az egész szöveget, és ne erőltesd rá a te szófordulataidat, mert akkor pont az influencer marketing lényege, az influencer személyisége veszik majd el a tartalomból.

Az influencer marketing hatékony eszköz lehet a márka ismertségének növelésére, azonban fontos, hogy jól válassz influencert a kampány elindítása előtt. Keress olyan influencert, akik illeszkedik a márkádhoz, és akinek a követői aktívak, így az eredmény sem fog elmaradni.

Legfrissebb híreink