
A szezon kihagyhatatlan ízei
Fedezd fel a SPAR szezonális gyümölcs- és zöldségkülönlegességeit, hiszen a legjobb ízeket csak a megfelelő szezonban találhatjuk meg!

További engedélyek szükségesek
Kedves Látogatónk! A jelenlegi oldal beágyazott YouTube videót tartalmaz, megjelenítése azonban a cookie beállításaid alapján nem lehetséges. Amennyiben meg szeretnéd tekinteni a kérdéses tartalmat, kérjük engedélyezd a szükséges YouTube cookie-kat a beállításaidban!
Bővebben a SPAR.hu cookie kezeléséről
A szezon terménye
A Vitalion paradicsom a természet egyik legédesebb ajándéka. Saját földjeiken gondosan termesztik ezt a tűzpiros, roppanós, zamatos ízbombát. A nap érlelte íz minden falatban érezhető, hiszen a paradicsomot frissen szedve szállítják a boltokba. A videó bemutatja a termőhelyet, a gondoskodó kezek munkáját és magát a paradicsomot is, amit szenvedéllyel termesztenek. Nem véletlenül lett az áprilisi hónap íze!
A SPAR legédesebb paradicsoma most rád vár – kóstold meg, és élvezd a természet tiszta ízét!
A termelőről
Feczák Tamás, a Hódkertész Kft. ügyvezetője és szenvedélyes kertésze, hosszú évek óta elkötelezetten dolgozik a legkiválóbb minőségű zöldségek termesztésén. Modern technológiát és fenntartható megoldásokat alkalmazva biztosítja, hogy a friss, zamatos paradicsomok egyenesen a SPAR üzletek polcaira kerüljenek. Csapatával nap mint nap azon dolgozik, hogy a természet legjobb ízeit hozza el a vásárlóknak.

Egzotikus gyümölcsök

Papaya
Trópusi eredetű, utóérő gyümölcs. Ha még éretlen, a papaya héja kemény, zöld, esetleg kevés sárga színű pöttyel borított és tejszerű nedv, latex folyhat belőle. A megfelelően érett papaya héja sárgászöld, sárga foltokkal, néhány sötét pontocskával. Ilyenkor a gyümölcs puha, kellemes tapintású.

Főzőbanán
Évelő, lágyszárú növény, mely 6-15 méter magasra nő. Egy banánfürt átlagosan 5-15 emeletes lehet, és elérheti akár a 40 kilogrammot is. Segíti az idegek és izmok közötti kommunikációt, serkenti a vörösvértestek termelődését. A kálium segít a magas vérnyomás csökkentésében, a pektin mérsékli a hasmenést.

Gránátalma
Lombhullató bokor, vagy körülbelül 6-7 méteresre növő fa. A lédús hússal borított magokat a köpeny celláiban találjuk. A szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát csökkenti, valamint megakadályozza az érelmeszesedést.

Limetta
A citrom e kis, kerek és zöld testvérének vékony héja és világos zöld gyümölcshúsa van, mag nélkül. A gyümölcshús nagyon lédús, illatos és aromásabb a citroménál. A limettát a citromhoz hasonlóan lehet felhasználni.

Mangó
A mangó a legfinomabb egzotikus gyümölcsök közé tartozik. Alakja hosszúkásan kerek, zöldes pirostól sárgáig változó színe van. A gyümölcs húsa narancssárga színű, édes-kesernyés ízű, őszibarackhoz hasonlítható.

Mézdinnye
A mézdinnyét könnyű felismerni élénksárga színéről, és ez a gyümölcs főleg a forró nyári napokon tökéletes csemege: magas víztartalma miatt ebben a dinnyében kevés a kalória, de gyümölcsös aromája és édeskés íze van.

Passiógyümölcs
Közel 400 faja ismert, azonban ezek közül csak körülbelül 50-60 fajának van ehető termése. A termés felülete sima, éretlenül zöld, éretten lilásbarna színű. A termés szobahőmérsékleten ráncossá válik, de ekkor éri el az érett állapotot.

Tamarind
Hatalmas termetű fa, akár 25 méter magasra is megnőhet. Nagy, 7-20 centiméter hosszú és fahéjbarna színű ahüvely. A termésekben 3-10 darab fekete mag található barnás színű húsba ágyazódva.

Citromdinnye
A limelon, azaz citromdinnye a gyümölcskínálat legújabb slágere! Az Ázsiából származó, teljesen új típusú gyümölcs nemrég kezdte el hódító útját Európában. Sikerének titka, hogy ötvözi magában a sárgadinnye édes és a citrom fanyar ízét, így üde, friss ízvilággal rendelkezik.
Egzotikus zöldségek

Édeskömény
Az édesköményt termése, virágzata miatt gyakran összetévesztik a kaporral. Az édeskömény gumójának inkább az étrend színesebbé változatosabbá tételében van szerepe, tápértéke kevésbé jelentős.

Gyömbér
Trópusi évelő növény, melynek húsos, kúszó gyöktörzse van. Száz-százhúsz centiméter hosszú szárakat növeszt minden évben. A megvastagodott gyökeret fogyasztjuk. A gyömbér nyersen erősen csípős, a csilipaprikához hasonlító érzést okoz.

Jalapeno
Átlagosan hetven-nyolcvan centiméter magasra növő növény. Egy növényről átlagosan húsz-harminc darab paprika szüretelhető, színe nyersen zöld, éretten piros. SHU indexe tíz-tizenötezer közé tehető.

Kurkuma
Évelő növény, mely egy méter magasra nő. Gyöktörzse kerül felhasználásra, ami kívülről vaskos, világosbarna, belülről viszont élénk narancssárga színű. Húsa aromás, kedvelt fűszernövény.

Pak choi
A pak choi általában 25-35 centiméter magasra nő, levele zöld színű, és a mangold salátára emlékeztet, levélnyele fehér, egyenes, kemény tapintású. Paksoy, bok choi néven is fut, ezekben az esetekben mindig ugyanarról a növényről van szó.
Mindennapi gyümölcsök

Alma
Héja pektinben gazdag. Gyümölcshúsában több mint 20-féle ásványi anyag található. Gyümölcssav- és vitamintartalma (A, B1, B2, C, E) magas. Nyugtató hatással van a gyomorra, ezért "orvosság-gyümölcs”-ként is emlegetik: napi egy alma fogyasztása ajánlott.

Ananász
Az ananász őshazája feltehetően Paraguay, Kolumbusz Kristóf hozta be Európába 1493-ban. Az ananász, mint növény, a broméliafajok közé tartozik. Az aromaanyagok mellett értékes ásványianyagokat (vas, kalcium), cukrot, gyümölcssavakat és vitaminokat (A, B, C) tartalmaz.

Banán
A banán az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, a déligyümölcsök családjának kedvelt tagja. Magas az ásványianyag- (foszfor, vas, kálium, magnézium, mangán), vitamin- és ballasztanyag-tartalma. Könnyen emészthető, ezért fogyasztása különösen gyermekek és fogyókúrázók számára ajánlott.

Eper
Első tavaszi gyümölcsünk: ízletes, illatos, frissítő és egészséges. Sok rostot, C-vitamint – többet, mint a narancs! – és kevés kalóriát tartalmaz. Fogyaszthatjuk nyersen önmagában, fagylalttal, de süteményekbe is tehetjük. Kiváló lekvárt, dzsemet, fagylaltot készíthetünk belőle.

Grapefruit
A Nyugat-Indiai szigetvilágból származik. Az egyik legnagyobb citrusféle, átmérője a 10-18 cm-t is elérheti. Többféle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, a C-vitamin is megtalálható benne.

Kék áfonya
Alacsony, 30-60 centiméter magas félcserje, virágai vöröses színűek. Bogyótermése éretten kékes-feketés, hamvas színű. Az áfonya fogyasztása kedvezően hat a cukorbetegségekre, fekete inzulin néven is ismert.

Kivi
A Kínából származó kivi fontos nyomelemeket, ballasztanyagokat, ásványi anyagokat, E- és C-vitamint (120-300 mg/100 g gyümölcshús) tartalmaz. Fogyasztása erősíti az immunrendszert, a vérereket és a kötőszöveteket, valamint elősegíti a szívizom működését.

Körte
A körte az egészség, a szerencse és a remény szimbóluma. Az édes és lédús körte nagyszerű téli tartalék, rostok, vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok jóízű tárháza. Emésztést segítő hatása miatt a fogyókúrás étrend ideális kiegészítője.

Málna
Félcserje, melynek föld feletti hajtásrendszere általában két évig él, föld alatti gyökérrendszere pedig évelő. A gyümölcshús színe általában piros, de ismert sárga színben is.

Mandarin
Az egyik legédesebb gyümölcs, a citrusfélék családjába tartozik. A- és C-vitaminban gazdag, ezért hatékony ellenszere a meghűléses betegségeknek. 100 g gyümölcs 48 kalóriát tartalmaz.

Narancs
A citrusfélék családjának tagja. Számos ásványi anyagot tartalmaz. Külön megemlítendő rendkívül nagy vitamintartalma. (14-féle vitamin található meg benne!) 100 g gyümölcshúsban 58 mg C-vitamin található.

Ribizli
Cserje, mely 1-1,5 méter magasra nő. Álbogyótermése van, melyek színe fajtafüggő, fehér, piros és fekete. A fehér és piros változatok kevésbé savanykás ízűek. Kitűnő vízhajtó.

Sárgadinnye
A sárgadinnye frissen fogyasztandó, de felhasználható gyümölcssaláták, bólék készítéséhez is. Tápértékét a következő anyagok határozzák meg: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz, cink, kobalt, króm, A- és C vitamin.

Szőlő
A szőlőben rendkívül értékes tápanyagok találhatók meg, többek között szőlőcukor, fontos ásványi anyagok ( kálium, kálcium, foszfor ), gyümölcssavak, B-vitaminok és C-vitamin. Fogyasztása jó hatással van az idegekre, az agyra, a csontokra és a fogakra.
Mindennapi zöldségek

Brokkoli
A brokkoli Dél-Európából származik. Energiatartalma alacsony, rostokban gazdag. Kitűnő C-vitamin- folsav- és béta-karotin-forrás. Felhasználható nyersen vagy mélyhűtötten is.

Cékla
Az Ázsiából származó céklát az ókorban gyógynövényként termesztették, ami nem is csoda, hiszen kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere-folyamatait, továbbá gazdag A-, B1-, B2- és C-vitaminban, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot, valamint magnéziumot tartalmaz.

Fokhagyma
Jellegzetes illatát az allicin nevű olaj okozza. Tartalmaz káliumot, B1-, B6-, C- és K-vitamint, valamint szelént.

Gyökér
A magyar konyha hagyományos ízesítőeleme. Kiváló étvágygerjesztő. Vizelethajtó hatású, tisztítókúrák részeként is ajánlott. Tartalmaz karotint, C- és E-vitamint, valamint ásványi sókat.

Karalábé
Legfontosabb tápanyagai a szénhidrát, fehérje, kálcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, valamint a B1-, B2-, B6- és C-vitamin (63 mg/100 g).

Karfiol
Főleg Európában és Ázsiában elterjedt. C-vitamin-tartalma nagyon magas (70 mg/100 g), viszont kalóriaszegény (22 kalória/100 g). Gazdag ásványi anyagokban, főleg káliumban.

Kelkáposzta
Mediterrán vidékről származik. Változatosan elkészíthető, nagyon egészséges, vitaminokban gazdag (B6, C, K). Megtalálható benne a kálium, a kálcium és a vas is. 100 g káposzta 25 kalóriát tartalmaz.

Koktélparadicsom
A koktélparadicsom egyfajta mini paradicsom. Piros kemény héja és világos piros, zselészerű húsa van. Különösen intenzív, édes paradicsomízzel rendelkezik. Lehetőleg ne a hűtőszekrényben, hanem hűvös helyen 4-5 napig tároljuk.

Padlizsán
PadlizsánA padlizsán Indiából származik, a magyar konyha egyenlőre kevéssé fedezte fel. Héja C-, B1- és B2-vitamint tartalmaz, ezért ne hámozzuk feldolgozáskor.

Paprika
Dél- és Közép-Amerikából származik, a XVI. században került Európába. Megkülönböztetünk zöldség-, fűszer- és paradicsompaprikát. A paprika kalóriaszegény, tartalmaz ballasztanyagokat, A-provitamint, E-, K-, C- és B6-vitamint, valamint folsavat.

Paradicsom
Eredetileg az Andokban őshonos zöldség. 1498-ban Kolumbusz Kristóf hozta be Európába. Megkülönböztetünk kerek paradicsomot, húsos paradicsomot, koktélparadicsomot és ovális paradicsomot.

Póréhagyma
Egyesíti a hagyma és a fokhagyma élettani hatásait; baktérium- és vírusölő. Fogyasztása kedvező hatással van az emésztőszervekre és a köhögésre. Elkészíthetjük párolva, köretként is, vagy fogyaszthatjuk nyersen.

Retek
Európában 400 éve ismerik. Bőségesen tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat (pl. kálium, vas, C-vitamin). Mindig ízesítés nélkül fogyasszuk, mert sózva kiválik belőle a kálium.

Sampinyongomba
Háromféle sampinyongombát különböztetünk meg: fehér, barna (vagy rózsaszín) és óriás (kb. 10 cm-es kalapátmérővel).

Sárgarépa
Rendkívül egészséges, legnagyobb mennyiségben béta-karotint tartalmaz, mely az A-vitamin miatt fontos (a bőr, a haj és a szemek épségéért felelős).

Uborka
Az egyik legegészségesebb zöldség. Tápanyagtartalma miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős. Különösen magas a víztartalma (96 %).

Vöröshagyma
Egyiptomban már i.e. 3000-ben fogyasztottak hagymát. Jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot és cinket.

Zeller
Gyógyító erejét már a középkori görögök is ismerték. Rengeteg szerves nátriumot tartalmaz. Megtalálható benne továbbá foszfor, kalcium, kálium, magnézium, vas, A-, B-, C-vitamin.

Recept tippek A-tól Zé-ig


Lajos-féle tökéletes lecsó
Egy klasszikus nyári étel, amihez mindenkinek van egy bevált receptje. Most következzen a Lajos-féle verzió, ami úgy tökéletes, ahogy van! Lehet tunkolni friss kenyérrel, vagy készülhet mellé rizs és galuska is.

Póréhagymás-joghurtos csirkecomb sült koktélparadicsommal és bulgursalátával
Brutálisan szaftos, joghurtos csirkecombot sütöttem, amihez köretként nem csak egy felturbózott bulgursalit ajánlok, hanem mennyei sült koktélparadicsomot is.

Gombás vega töltött padlizsán
A laskagomba egy tök jó alternatív megoldása a tépett húsnak: az állaga abszolút hasonlít a húsra, és szuper ízeket lehet elérni vele. Egy könnyű vacsinak vagy ebédnek tökéletes lesz ez a recept.

Barackos sült palacsinta
Ha nagyon unod sütögetni egyenként a palacsintát, akkor tudunk egy jobb módot. Süsd meg egyben, egy serpenyőben a sütőben, aztán szeletekre vágva tálald! Sokkal megúszósabb, mint az eredeti verzió.

Zabkekszes-cseresznyés pohárkrém
A cseresznyéből nemcsak lekvár, szörp vagy épp egy bonyolultabb torta készíthető, hanem egyszerű, mégis nagyon finom pohárkrém is!

Epres gyümölcstorta
A gyümölcstorta különösen közel áll a szívemhez. Az unokatestvéreimmel rendszeresen ezt a süteményt kértük… csak úgyra. Anyukám és a nagynéném rendszeresen kedveskedett nekünk ezzel az egyszerű, mégis roppant mutatós, frissítő és könnyű tortával, amit mi egy ültő helyünkben befaltunk. Igaz, nekem egy szelettel mindig több jutott, mint Zolinak és Petyának.

Wokos gombás cukkini
A wokos ételek előnye, hogy pillanatok alatt elkészíthetőek. Ez a gombás cukkini is egy közkedvelt, kínai, házias, gyors recept. Mivel itt a nyár, egy frissítő, chilis reteksalátát ajánlok mellé.
