Összetevők
- 4 ek. barna cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 dl édes fehérbor
- 4 dl víz
- 0.5 csomag főzés nélküli vaníliapuding
- 2 dl főzőtejszín
- 2 dl habtejszín
- 5 dkg mandula
- 1 db sárgadinnye
- 3 db szegfűszeg
Elkészítés
Egy edényben megkaramellizáljuk a barnacukrot, majd ha már eléggé folyós és nem túl barna, hozzáadjuk a felkockázott sárgadinnyét (hirtelen el kezd sercegni és a cukor egy része megkeményedik, de a folyadéktól gyorsan elolvad majd). Jól összeforgatjuk, felöntjük a vízzel és a 2 dl fehérborral. Ízlés szerint szegfűszeget, fahéjat és reszelt narancshéjat adunk hozzá. Felforraljuk és lassú tűzön kb. 30 percig főzzük. Közben, ha szükséges, még cukorral ízesítjük. Ha megfőtt, botmixerrel pépesítjük. A pudingport simára keverjük a tejszínnel, majd a levest a tűzre tesszük, újra felforraljuk és állandó keverés mellett belecsorgatjuk a pudingos-tejszínt. Jól kiforraljuk, majd végül beleöntjük a maradék fehérbort, de főzni már nem kell. Jól lehűtjük. A mandulát egy teflon serpenyőben, mérsékelt lángon szép világos színűre pirítjk. Teljesen kihűtjük, majd apró darabokra törjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a mandulát. Kanál segítségével galuskát formázunk belőle.
Tálalás: Tálaláskor a jól lehűtött leves tetejére helyezzük a habgaluskát, és ízlés szerint megszórjuk pirított mandulával.
Egy isteni nyári frissítő leves, amelyet jó hidegen érdemes fogyasztani. Nagy kedvence lesz a családnak, barátoknak. Abba biztos lehet!