x

Klasszikus marhapörkölt vörösborosan

Elkészítési idő
150
perc
Elkészítési idő

Összetevők

  • 80 dkg marhanyak
  • 2 üveg száraz vörösbor
  • 1.5 fej vöröshagyma
  • 5 szál kakukkfű
  • 3 dkg vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 6 szál sárgarépa
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 4 fej gomba
  • pár szem gyöngyhagyma
  • só, bors

Elkészítés

01

A húst felkockázzuk, majd az egyik üveg borban egy napig a hűtőben marináljuk a babérlevéllel és a kakukkfűvel. Másnap a leszűrt húskockákat (a borra még szükség lesz, ne öntsük ki!) forró serpenyőben körbepirítjuk, és átszedjük egy fazékba. 

02

A serpenyőben maradt, odasült húsdarabkákat, pörzsanyagokat kis borral felfőzzük, és a húsra öntjük.

03

Vajon megpároljuk a felaprított vörös- és fokhagymát, hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott répát, a paradicsompürével megpirít - juk; majd pár perc párolás után hozzáadjuk a húskockákhoz. 

04

A tál tartalmát felöntjük annyi borral, amennyi ellepi (a marinádhoz használt bort és fűszereket mindenképp használjuk fel), sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt lassan, 1,5–2 óra alatt puhára pároljuk, majd a végén az előzőleg megpirított gombával és gyöngy - hagymával díszítjük.

05

Petrezselymes főtt burgonyával vagy burgonyapürével kínáljuk.

Igazán szaftos pörköltet akkor készíthetünk, ha kellően zsíros húst választunk hozzá. Épp ezért tökéletes választás a marhanyak.

megosztás