x

Főtt húsvéti sonka almás tormával

Elkészítési idő
360
perc
Elkészítési idő

Összetevők

  • 1 db nyers füstölt sonka

A dresszinghez

  • 2 dl víz
  • 2 ek. ecet
  • 2 kávéskanál
  • 2 ek. juharszirup vagy méz

Az almás tormához

  • 4 db alma
  • 2 ek. reszelt torma

Elkészítés

01

A sonkát a főzés előtt legalább 3 órával vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy a környezet hőmérsékletét felvegye. 

02

Egy nagy lábasba forró vizet engedünk, melegíteni kezdjük, közben a sonka súlyát lemérjük. Amikor a víz hőmérséklete 95-98 °C, azaz éppen forrni kezd, tegyük bele a sonkát. Ha van húshőmérőnk, használjuk!

03

A sonka lehűti a vizet, ezért az újraforrástól számítva 15 percig ezen a magas hőmérsékleten főzzük, de 10 perc után a tűz erejét csökkentsük. A főzési idő kilogrammonként 1 óra, kb. 80 °C-on, vagyis éppen gyöngyöző vízben, fedő nélkül.

04

A főzési idő leteltével ellenőrizzük a sonka belső hőmérsékletét a húshőmérő segítségével – 75 °C-nak kell lennie, azaz ha egy kötőtűt a húsba szúrunk, akkor könnyen belemegy, illetve könnyen kihúzható. 

05

A sonkát 1 órán át a saját levében hűtjük, tálra tesszük, és hagyjuk a levegőn tovább hűlni. Amikor már hideg, egy konyharuhát megnedvesí - tünk, belecsavarjuk. Hűtőben tároljuk felhasználásig.

06

Míg fő a sonka, elkészítjük a salátaöntetet, azaz a dresszinget: összekeverjük a felsorolt hozzávalókat (víz, ecet, juharszirup, só), majd, ha szükséges, ízlésünk szerint tovább savanyítjuk vagy édesítjük.

07

Az almás tormához az almát meghámozzuk, durvára reszeljük, ráöntjük a dresszinget, és összekeverjük a tormával. Aki csípősebben szereti, adhat hozzá több tormát. 

Álljon itt megannyi fortély, melyek a fejét évente egyszer sonkafőzésre adó háziasszonynak mind segítségére lehetnek. 

megosztás