Céklaleves marhahús gombóccal
Összetevők
- 30 dkg marhalábszár
- 3 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg vöröshagyma
- 5 dl almalé
- 5 dl marhahúsleves
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 db babérlevél
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 10 dkg cékla
- 10 dkg sárgarépa
- 5 dkg fehérrépa
- 5 dkg zeller
- 5 db zsemle
- 1 db tojás
- 1 evőkanál citromfű
- 4 teáskanál reszelt torma
Elkészítés
01
Olívaolajon üvegesre pirítjuk a hagymát, rádobjuk a kockára vágott marhahúst és tovább pirítjuk. Felöntjük az almalével és a marhahúslével, befűszerezzük. Ha a hús puha, kivesszük a léből és hagyjuk hűlni.
02
A zsemlét beáztatjuk a tejbe. A leveshez szükséges többi zöldséget felaprítjuk, és puhára főzzük az alaplében, amit vízzel 1,5 literre hígíthatunk.
03
A kihűlt húst ledaráljuk, összedolgozzuk a tejbe áztatott, kinyomkodott zsemlével, az apróra vágott hagymával és a többi hozzávalóval, a masszából kis gombócokat formázunk, a forró levesben megfőzzük, körülbelül 30 percen át.\
Tálalás
Tálalásnál a levest tejföllel díszítjük, és megszórjuk reszelt tormával.