Borjúkaraj, zsályás édesburgonyával és csiperkemártással.

Összetevők

  • 300 g borjúkaraj

Marinád a karajhoz

  • 200 ml olaj
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 20 g friss zsálya
  • 3 g rózsabors
  • 1 g friss kakukkfű

Az édesburgonyához és gombamártáshoz

  • 500 g édesburgonya
  • 20 g friss zsálya
  • 300 g csiperkegomba
  • 50 g vöröshagyma
  • 10 g fokhagyma
  • 100 g vaj
  • 200 ml tejszín
  • 1 ek. dijoni mustár
  • 2 ek. barnamártás
  • 1 db lime
  • 25 ml extra szűz olivaolaj
  • 50 ml fehérbor
  • 20 ml konyak
  • 10 g friss petrezselyem

Elkészítés

01

Az édesburgonyát hámozzuk meg és 2 cm-es kockákra vágjuk fel, majd egy főzőedényben sós vízben főzzük puhára. Egy burgonyatörő segítségével törjük át finomra és egyneműre, majd egy serpenyőben hevítsük fel a vajat és adjuk hozzá a friss zsályát.

02

A zsályás vajat szűrjük át és adjuk hozzá a törtburgonyánkhoz. Egy habverő segítségével keverjük bele a 100 ml tejszínt, hogy krémes állaga legyen. Adjunk hozzá sót, borsot, 1 ek. limelevet, 2 ek. extra szűz olívaolajat.

03

A gombamártáshoz a megmosott csiperkegombát vágjuk cikkekre, majd serpenyőben kezdjük el lepirítani. Ezt követően adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a dijoni mustárt, a 100 ml tejszínt, 2 ek. barnamártást és a konyakot. Forraljuk fel a ragut és szórjuk meg friss, apróra vágott petrezselyemmel. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítsük.

04

A borjúkarajt vegyük ki a marinádból, majd egy forró serpenyőben kérgezzük mindkét oldalát. Helyezzük 180 fokos sütőbe, és süssük 3 percen keresztül.

megosztás