Összetevők
- 300 g borjúkaraj
Marinád a karajhoz
- 200 ml olaj
- 6 gerezd fokhagyma
- 20 g friss zsálya
- 3 g rózsabors
- 1 g friss kakukkfű
Az édesburgonyához és gombamártáshoz
- 500 g édesburgonya
- 20 g friss zsálya
- 300 g csiperkegomba
- 50 g vöröshagyma
- 10 g fokhagyma
- 100 g vaj
- 200 ml tejszín
- 1 ek. dijoni mustár
- 2 ek. barnamártás
- 1 db lime
- 25 ml extra szűz olivaolaj
- 50 ml fehérbor
- 20 ml konyak
- 10 g friss petrezselyem
Elkészítés
Az édesburgonyát hámozzuk meg és 2 cm-es kockákra vágjuk fel, majd egy főzőedényben sós vízben főzzük puhára. Egy burgonyatörő segítségével törjük át finomra és egyneműre, majd egy serpenyőben hevítsük fel a vajat és adjuk hozzá a friss zsályát.
A zsályás vajat szűrjük át és adjuk hozzá a törtburgonyánkhoz. Egy habverő segítségével keverjük bele a 100 ml tejszínt, hogy krémes állaga legyen. Adjunk hozzá sót, borsot, 1 ek. limelevet, 2 ek. extra szűz olívaolajat.
A gombamártáshoz a megmosott csiperkegombát vágjuk cikkekre, majd serpenyőben kezdjük el lepirítani. Ezt követően adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a dijoni mustárt, a 100 ml tejszínt, 2 ek. barnamártást és a konyakot. Forraljuk fel a ragut és szórjuk meg friss, apróra vágott petrezselyemmel. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítsük.
A borjúkarajt vegyük ki a marinádból, majd egy forró serpenyőben kérgezzük mindkét oldalát. Helyezzük 180 fokos sütőbe, és süssük 3 percen keresztül.