x

Bélszín Budapest módra zöldborsópürével

Elkészítési idő
110
perc
Elkészítési idő

Összetevők

  • 80 dkg marhabélszín
  • 8 dkg füstölt szalonna
  • 15 dkg szárnyasmáj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 ek. olaj
  • 1 mokkáskanál pirospaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 10 dkg gomba
  • 4 ek. zöldborsó
  • só, bors

A zöldborsópüréhez

  • 20 dkg zöldborsó
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek. főzőlé

Elkészítés

01

Az érlelt bélszínt négy egyenlő darabra vágjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk és félrerakjuk. 

02

Lepirítjuk a szalonnát, leszűrjük, és egy kis tálban pihentetjük.

03

Az előbbi műveletből visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a májat. Ha kész vagyunk vele, ezt is félretesszük.

04

Serpenyőnkben még mindig maradt zsír: ezen hagymát pirítunk, visszadobjuk rá a szalonnát, meghintjük pirospaprikával, felöntjük 1-1,5 dl vízzel, majd kis lángon kevergetve az egészet összeforgatjuk.

05

Időközben a paradicsomot, a paprikát, a megpirult májat és a gombát kockákra vágjuk. 

06

A gombát és a paprikát rövid ideig együtt pároljuk, s ezekhez adjuk hozzá a paradicsomot, a zöldborsót és a már lepirított májat.

07

A bélszíndarabokat közvetlenül a tálalás előtt, ízlés szerint „rare”, „medium” vagy „well done” fokozatra sütjük, és leöntjük a raguval.

08

Ha elkészültünk a hússal, a „kísérőhöz” felforraljuk a zöldborsót, leszűrjük, majd 5 dkg vajat és két evőkanál főzőlevet hozzáadva botmixerrel pürésítjük.

09

Köretként petrezselymes párolt rizst és sült rácsos burgonyát adunk hozzá. 

Aki egyszerre élvezné a zöldséges ragu, a bélszín és a máj karakteres ízeit, annak igazán jó szívvel ajánljuk ezt a fejedelmi, de igen idő- és munkaigényes fogást.

megosztás