Bajai pontyhalászlé
Összetevők
- 3 kg pontyfilé
- 3 fej vöröshagyma
- 2 liter víz
- 2 ek. édes fűszerpaprika
- 1 dl félszáraz vörösbor
- 3 db cseresznyepaprika
- 30 dkg gyufatészta
Elkészítés
A megtisztított filéket kb. 2-3 mm-ként beirdaljuk, felszeleteljük és a darabokat besózzuk úgy, hogy az irdalások közé is kerüljön só. 1-2,5 órát hagyjuk állni a sóban. (A sózást akkor végeztük el megfelelően, ha főzés közben sót nem, vagy csak minimális mennyiségben kell a léhez adnunk.) A halikrát, tejet, esetleg további belsőségeket külön tesszük, nem sózzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A hagymát belehelyezzük a fazékba, ráöntjük a vizet és erős tűznél felforraljuk (fontos hogy a tűz erős legyen). A forrástól számított 3-4 perc elteltével belehelyezzük a pontyfiléket, majd miután ismét felforrt és a habját elfőtte rászórjuk a pirospaprikát is. 10-15 perc főzés után beletesszük a belsőségeket, és beleöntjük a vörösbort. A vörösbor csak a halhús és a belsőségek szétesését hivatott megakadályozni. Pár perc után beletesszük a csípőspaprikát, majd ízlés szerint sózzuk. A halászlé elkészültéig kb. 30-40 perc szükséges a halhús felfővésétől számítva.
Tálalás: Sós vízben vagy kevés lemert halászlében kifőzzük a gyufatésztát. A tálalásnak több módja is van, van, aki a tányérba egyszerre teszi bele a halat, a gyufatésztát és a halászlevet, van, aki a halszeleteket külön tányérba helyezi és csak a halászlé és a gyufatészta elfogyaszása után eszi meg. (Ízlés vagy inkább megszokás szerint tálaljuk.)
Horgász a férje, barátja, apja, szomszédja? Főzzön halászlevet!
Klasszikus karácsonyi menüt készít? Főzzön halászlevet!
Egyszerűen csak szereti a halat? Főzzön halászlevet!