Extra zöldség-gyümölcs szortiment

Számtalan egzotikus zöldséggel, gyümölccsel, recepttel találkozunk a világhálón és egyre több nemzet ételkülönlegességét ismerjük meg utazásaink során. Természetes, hogy mindezeket mi is szeretnénk otthon megkóstolni, elkészíteni. Ahogy természetes az is, hogy egyre több áruházunkban biztosítjuk Vásárlóink számára ezeket a különleges vagy épp szezonális gyümölcsöket, alapanyagokat. Kínálatunkat az alábbiakban tekintheted meg.

Alma

Héja pektinben gazdag. Gyümölcshúsában több mint 20-féle ásványi anyag található. Gyümölcssav- és vitamintartalma (A, B1, B2, C, E) magas. Nyugtató hatással van a gyomorra, ezért "orvosság-gyümölcs”-ként is emlegetik: napi egy alma fogyasztása ajánlott. A népi gyógyászatban az almát a skorbut és a fogínyvérzés ellenszereként tartják számon. Kálciumtartalma a csontképződésre van jó hatással.

123
123

Ananász

Az ananász őshazája feltehetően Paraguay, Kolumbusz Kristóf hozta be Európába 1493-ban. Az ananász, mint növény, a broméliafajok közé tartozik. Az aromaanyagok mellett értékes ásványianyagokat (vas, kalcium), cukrot, gyümölcssavakat és vitaminokat (A, B, C) tartalmaz.

Banán

A banán az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, a déligyümölcsök családjának kedvelt tagja. Magas az ásványianyag- (foszfor, vas, kálium, magnézium, mangán), vitamin- és ballasztanyag-tartalma. Könnyen emészthető, ezért fogyasztása különösen gyermekek és fogyókúrázók számára ajánlott.

123
123

Bébi ananász

A Broméliafélék családjának egyetlen élelmiszernövénye. Saját fellelhetőségi területein régi népi orvosságként ismert. Az ananász gyulladáscsökkentő, és immunrendszer erősítő, valamint szív- és érrendszeri egészséget is
elősegítő jótékony hatással bír. Zsírbontó hatása miatt a fogyókúrázók is előszeretettel fogyasztják.

Származási hely, szezon: Paraguay területéről származik. Főbb termelői közé tartozik még Thaiföld, a Fülöp-szigetek, Brazília, India, Kína, Nigéria. Itthon a közép-amerikai, és afrikai fajták terjedtek el, egész évben kapható gyümölcs.

Felhasználása: A bébi ananász íze sokkal intenzívebb nagyobb rokonainál. Ha a gyümölcs érett, akkor igen édes illata van, lédús, húsa sárgásfehér színű. A gyümölcsöt fogyaszthatjuk nyersen, salátában, befőttként, de tésztával vagy hússal is remekül elfér a tányéron.

Citromnád

A citromnád nagy, több méteres bokrokban terem. A húsz centiméter körüli szár az indiai és ázsiai konyha alapfűszere, nyers állapotban, szárítva vagy porrá zúzva. A citromnádból készült teát szorongásos betegségek enyhítésére alkalmazzák. Csökkenti a vérnyomást, és hatékony vízhajtó is egyben.

Származási hely, szezon: A citromnád Óceániából származik, itthon leginkább Thaiföldről származó citromnád kerül forgalomba. Egész évben elérhető termék.

Felhasználása: Termőhelyein mindennapos használatú a citromnádból készített tea. Apróra vágva, hideg vízzel és mézzel keverve frissítő üdítő készíthető. Hal, marha és szárnyas ételekhez remekül illik.

123
123

Eper

Első tavaszi gyümölcsünk: ízletes, illatos, frissítő és egészséges. Sok rostot, C-vitamint – többet, mint a narancs! – és kevés kalóriát tartalmaz. Fogyaszthatjuk nyersen önmagában, fagylalttal, de süteményekbe is tehetjük. Kiváló lekvárt, dzsemet, fagylaltot készíthetünk belőle.

Főzőbanán

Évelő, lágyszárú növény, mely 6-15 méter magasra nő. Egy banánfürt átlagosan 5-15 emeletes lehet, és elérheti akár a 40 kilogrammot is. Segíti az idegek és izmok közötti kommunikációt, serkenti a vörösvértestek termelődését. A kálium segít a magas vérnyomás csökkentésében, a pektin mérsékli a hasmenést.

Származási hely, szezon: Feltehetően két délkelet-ázsiai faj keresztezéséből nemesítették ki, és a trópusi égövben terjedt el, feldolgozása és felhasználhatósága a burgonyáéhoz hasonló. Itthon kevéssé ismert, de egész évben elérhető.

Felhasználása: Fogyasztható olajban sütve (csipszként), főzve, de liszt is készül belőle.

123
123

Gránátalma

Lombhullató bokor, vagy körülbelül 6-7 méteresre növő fa. A lédús hússal borított magokat a köpeny celláiban találjuk. A szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát csökkenti, valamint megakadályozza az érelmeszesedést. Magas mangántartalma a fogak és csontok védelmét is segíti. Antioxidáns tartalma igen magas.

Származási hely, szezon: Őshazája szerteágazó, Törökországtól, Iránon és Afganisztánon át a Nyugat-Himalájáig elterjedt. Az európai és török szezon után Dél-Amerikából, Dél-Afrikából származó gyümölcsök kaphatóak a hazai kereskedelemben. Egy-egy hetes periódust leszámítva egész évben folyamatosan kapható.

Felhasználása: A gyümölcsöt fogyaszthatjuk frissen, salátában, süteményben, vagy üdítőitalként.

Grapefruit

A Nyugat-Indiai szigetvilágból származik. Az egyik legnagyobb citrusféle, átmérője a 10-18 cm-t is elérheti. Többféle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, a C-vitamin is megtalálható benne. Gyümölcshúsa elősegíti az emésztést. Reggel éhgyomorra fogyasztva a grapefruit gyomortisztító hatású. Leve mézzel édesítve kitűnő ellenszere a meghűléses betegségeknek. Alacsony nátriumtartalma miatt diétázók is fogyaszthatják.

123
123

Kaktuszfüge

Pozsgás szárú, akár 5 métert is elérő terebélyes kaktuszféle. A gyümölcs színe változatos, lehet zöld, sárga vagy akár piros is. Segít a vércukor szabályozásában, csökkenti a koleszterin szintet, segíti a tápanyagok beépülését. Javítja a vérkeringést, az emésztést, segít megelőzni a csontritkulást, a szív- és vastagbél betegségeket.

Származási hely, szezon: Őshazája Mexikó és Dél-Amerika, de Dél-Afrikában és Szicíliában is megterem. Itthon kevéssé ismert, egész évben elérhető gyümölcs.

Felhasználása: Pucolását célszerű késsel-villával végezni, hogy a szabad szemmel alig látható tüskék ne fúródjanak a bőrbe. A gyümölcs héjának óvatos eltávolítása után fogyasztható, apró kemény magjai nem ehetőek. Párolva, sütve, főzve, vagy nyersen fogyasztható.

Kék áfonya

Alacsony, 30-60 centiméter magas félcserje, virágai vöröses színűek. Bogyótermése éretten kékes-feketés, hamvas színű. Az áfonya fogyasztása kedvezően hat a cukorbetegségekre, fekete inzulin néven is ismert. Íze kellemes, semmilyen más gyümölccsel nem téveszthető össze.

Származási hely, szezon: Magyarországon kisebb mennyiségben Sopron környékén fordul elő. A nyári hónapokban nagy mennyiségű lengyel és erdélyi áfonya uralja a piacot, az év többi részén Spanyolországból, Dél-Amerikából, esetenként Ausztráliából érkezik az utánpótlás. Egész évben elérhető, közkedvelt bogyós gyümölcs.

Felhasználása: Fogyasztható frissen, salátákban, üdítőitalokban, levesekben, süteményekben, lekvárokban, dzsemekben, szószokban, mártásokban.

123
123

Kivi

A Kínából származó kivi fontos nyomelemeket, ballasztanyagokat, ásványi anyagokat, E- és C-vitamint (120-300 mg/100 g gyümölcshús) tartalmaz. Fogyasztása erősíti az immunrendszert, a vérereket és a kötőszöveteket, valamint elősegíti a szívizom működését.

Kókuszbomba

A gyakran 25-30 méter magasságot is elérheti. A levélkorona 15-35 hatalmas, 3-6 méter hosszú levélből áll. Egylaki virágai sárgák. Termése, a kókuszdió, lecsüngő és tojás alakú, színe a zöldesszürkétől a narancssárgáig terjedhet. Mérete 30 centiméter hosszú, 18 centiméter átmérőjű, 1-2 kilogramm tömegű.

Származási hely, szezon: Az Indiai-óceán szigeteiről terjedt el. Sok helyütt előfordul, mivel a lehullott magok hosszú hónapokig megőrizhetik csírázóképességüket és a tengeren úszva az anyanövénytől akár 4000 kilométerre is kezdhetik a csírázásukat. Egész évben elérhető gyümölcs.

Felhasználása: A még éretlen kókuszdiót leszedik, majd a zöld héja egy részétől megfosztva csomagolják. A csúcsos tetejét egy éles késsel levágjuk majd a benne lévő kókuszvizet megisszuk magában vagy ázsiai ételek hozzávalója is lehet. A zselés, kocsonyás állagú még éretlen kókuszhúst kikanalazzuk.

123
123

Körte

A körte az egészség, a szerencse és a remény szimbóluma. Az édes és lédús körte nagyszerű téli tartalék, rostok, vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok jóízű tárháza. Emésztést segítő hatása miatt a fogyókúrás étrend ideális kiegészítője.

Licsi

A licsi a kínaiak kedvenc gyümölcse. A licsi fája rendkívül karakteres örökzöld fa, amelyet díszfaként is ültetnek. A termés "szúrós", pikkelyes, vöröses héjban található meg. A gyümölcshús hófehér, zselés állagú. Íze édeskés, az ananászéhoz hasonló. Magas a C-vitamin-tartalma, és B1-vitamint is tartalmaz.

Származási hely: Dél-Kínából származik, ahol több mint ezer éve termesztik, de a trópusi és szubtrópusi területeken is kiválóan megél.  Ázsia szubtrópusi és trópusi régióiban kedvelt gyümölcsfa. Ma már a világ számos helyén - India, Ausztrália, Afrika Hawaii, Amerika - termesztik.

Felhasználása: A licsit többféleképpen fogyasztják. Nyersen ugyanúgy, mint befőttként, de egyes országokban szárítva is tálalják. Természetesen nyersen a legízletesebb. Az érett termés húsához a héj felfejtésével jutnak. A húsa ideális fagylaltok, szirupok, ízesítésére. A hámozott és kimagozott licsi jól illeszkedik salátákhoz, desszertekhez és süteményekhez is.

123
123

Limetta

A citrom e kis, kerek és zöld testvérének vékony héja és világos zöld gyümölcshúsa van, mag nélkül. A gyümölcshús nagyon lédús, illatos és aromásabb a citroménál. A limettát a citromhoz hasonlóan lehet felhasználni.

Málna

Félcserje, melynek föld feletti hajtásrendszere általában két évig él, föld alatti gyökérrendszere pedig évelő. A gyümölcshús színe általában piros, de ismert sárga színben is. Vértisztító, csökkenti a magas vérnyomást, a vércukorszintet, segít megszüntetni a menstruációs zavarokat.

Származási hely, szezon: Európában és Ázsiában őshonos, a vad, erdei málna Magyarországon is megtalálható. A hazai szezon júniusban kezdődik, és két periódusban októberig tart. Ezt követően spanyol, esetenként délafrikai
és mexikói, majd holland málna kerül a hazai kereskedelembe. Egész évben kapható.

Felhasználása: Fogyasztható frissen, üdítőitalként, levesekben, süteményekben, salátákban, szószokban, igen sokoldalúan használható gyümölcs.

123
123

Mandarin

Az egyik legédesebb gyümölcs, a citrusfélék családjába tartozik. A- és C-vitaminban gazdag, ezért hatékony ellenszere a meghűléses betegségeknek. 100 g gyümölcs 48 kalóriát tartalmaz.

Mangó

A mangó a legfinomabb egzotikus gyümölcsök közé tartozik. Alakja hosszúkásan kerek, zöldes pirostól sárgáig változó színe van. A gyümölcs húsa narancssárga színű, édes-kesernyés ízű, őszibarackhoz hasonlítható. A mangó akkor érett, ha kis nyomásra benyomódik. A gyümölcsöt mosás után hosszában elfelezzük és a magját eltávolítjuk. Gyümölcssalátákba, fagylaltokba és édességekbe is tehetjük. A mangó húsa kitűnően alkalmas kiegészítőként sonkához, lazachoz, rákhoz vagy garnélához.

123
123

Mézdinnye

A mézdinnyét könnyű felismerni élénksárga színéről, és ez a gyümölcs főleg a forró nyári napokon tökéletes csemege: magas víztartalma miatt ebben a dinnyében kevés a kalória, de gyümölcsös aromája és édeskés íze van. Jóllehet gyümölcscukor-tartalma akár a 10%-ot is elérheti, a mézdinnye egészséges, mert sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Származási hely, szezon: A mézdinnye eredetileg a trópusi és szubtrópusi Nyugat-Afrikából származik. Később a mézdinnye egész Ázsiáig terjedt, és végül spanyol tengerészek révén került Amerikába. Nagy elterjedési területe miatt egész évben hozzájuthatunk a mézdinnyéhez.

Felhasználása: Hasonlóan fogyaszthatjuk mint a sárgadinnyét. Különleges előételt készíthetünk belőle, ha a szeleteket baconba tekerjük és így grillezük meg.

Mini Kivi

A mini kivi beltartalmi értékei szinte teljesenmegegyeznek a kiviével. Nagy mennyiségbentartalmaz A, B2, C és E vitaminokat. Savtartalmaalacsonyabb, cukortartalma magasabb, emiattédesebb és fogyasztása gyermekek számára iskellemesebb.

Származási hely: Japánban és Kelet-Ázsiában őshonos kivifaj. Európában az ültetvényes termesztése 15 éve kezdődött. Magyarországon 5 éve jelentek meg az első kisebb ültetvények. Kórokozói alig ismertek, ezért termesztése szinte teljesen vegyszermentesen zajlik. 

Felhasználása: A legnagyobb előnye a kivivel szemben, hogy mosás utánazonnal fogyasztható, akár nyersen, akár gyümölcssalátában. Amennyibenvásárláskor még részben vagy teljesen kemény, akkor szobahőmérsékletentartva 2-3 nap alatt finom édesre és puhára érik.

123

Narancs

A citrusfélék családjának tagja. Számos ásványi anyagot tartalmaz. Külön megemlítendő rendkívül nagy vitamintartalma ( 14-féle vitamin található meg benne! ). 100 g gyümölcshúsban 58 mg C-vitamin található. Fogyasztása elősegíti a szervezet hatékony védekezését a meghűléses betegségek ellen.

123
123

Passiógyümölcs

Közel 400 faja ismert, azonban ezek közül csak körülbelül 50-60 fajának van ehető termése. A termés felülete sima, éretlenül zöld, éretten lilásbarna színű. A termés szobahőmérsékleten ráncossá válik, de ekkor éri el az érett állapotot. Frissen fogyasztva enyhén savanykás, finom ízű gyümölcs.

Származási hely, szezon: Őshonos Amerika trópusi vidékein, de ma már sok helyen megterem. Kísérleti jelleggel itthon is felbukkan, de nem számottevő mennyiségben. A hazai piacra Ecuadorból, Afrikából és Izraelből érkezik, egész évben elérhető különleges ízű gyümölcs.

Felhasználása: A gyümölcsöt érdemes félbevágni, majd a héjából a kivihez hasonlóan kikanalazni, a magok is ehetők. Készíthető belőle gyümölcslé, joghurtok, házi fagylalt ízesítésére is kiváló.

Ribizli

Cserje, mely 1-1,5 méter magasra nő. Álbogyótermése van, melyek színe fajtafüggő, fehér, piros és fekete. A fehér és piros változatok kevésbé savanykás ízűek. Kitűnő vízhajtó. Csökkenti a magas vérnyomást, erősíti az immunrendszert. Elősegíti a vese működését, a máj méregtelenítését, valamint kitűnő fertőtlenítő hatása is köztudott.

Származási hely, szezon: Ázsiában és Európában őshonosak a ribizli különféle színű fajtái. A bogyós gyümölcsök legapróbbikának hazai szezonja általában június elején kezdődik, és szeptember elejéig-végéig tart. Az ezt követő időszakban holland, chilei, illetve mexikói ribizli kapható.

Felhasználása: Fogyasztható frissen, süteményekben, joghurtokban, lekvárként, mártásként. Sokrétűen felhasználható, dekoratív gyümölcs.

123
123

Sárgadinnye

A sárgadinnye frissen fogyasztandó, de felhasználható gyümölcssaláták, bólék készítéséhez is. Tápértékét a következő anyagok határozzák meg: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz, cink, kobalt, króm, A- és C vitamin.

Sárkánygyümölcs

Más néven pitaja, kúszónövény, mely akár a 6 méter hosszúságot is elérheti. Termése akár 20 centiméteresre is nőhet, pikkelylevelei pirosak, rózsaszínűek, vagy sárgák lehetnek. A gyümölcs alakja ovális, húsa lédús, színe változatos, a fehértől egészen a sötétpirosig. Rengeteg nagyon apró fekete magot tartalmaz, íze pedig édeskésen savanyú.

Származási hely, szezon: Őshonos, széles elterjedésű kaktusz Amerika trópusi területein. Manapság már Délkelet-Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában is termesztik, illetve Európa trópusi területein is próbálkoznak a termesztésével. Egész évben elérhető termék.

Felhasználása: A gyümölcsöt érdemes félbevágni, majd a héjából a kivihez hasonlóan kikanalazni, a magok is ehetők. Fogyasztható frissen, salátában, vagy üdítőitalként.

123
123

Szőlő

A szőlőben rendkívül értékes tápanyagok találhatók meg, többek között szőlőcukor, fontos ásványi anyagok ( kálium, kálcium, foszfor ), gyümölcssavak, B-vitaminok és C-vitamin. Fogyasztása jó hatással van az idegekre, az agyra, a csontokra és a fogakra.

Tamarind

Hatalmas termetű fa, akár 25 méter magasra is megnőhet. Nagy, 7-20 centiméter hosszú és fahéjbarna színű ahüvely. A termésekben 3-10 darab fekete mag található barnás színű húsba ágyazódva. Teljes érésben a termésekédesek és csokoládébarnák. Segíti az emésztést, hashajtó és szélhajtó hatása is ismert.

Származási hely, szezon: Őshonos Ázsiában és Afrikában. Meghatározó fája az indiai, brazíliai és afrikai falvaknak. Egész évben kapható, Thaiföldről származó gyümölcskülönlegesség.

Felhasználása: A külső héjat hasonlóan a földimogyoróhoz megtörjük, a húsát fogyasztjuk, a magjából liszt készíthető. Az indiai konyha jellegzetes ízesítője, a gyümölcshúsból szószt főznek és azt ízesítésre használják. Curryk, chutneyk és egyéb indiai finomságok állandó hozzávalója.

123

Brokkoli

A brokkoli Dél-Európából származik. Energiatartalma alacsony, rostokban gazdag. Kitűnő C-vitamin- folsav- és béta-karotin-forrás. Felhasználható nyersen vagy mélyhűtötten is. Érdemes kuktában elkészíteni, mert így őrízhető meg legjobban a tápanyag-tartalma.

123
123

Cékla

Az Ázsiából származó céklát az ókorban gyógynövényként termesztették, ami nem is csoda, hiszen kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere-folyamatait, továbbá gazdag A-, B1-, B2- és C-vitaminban, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot, valamint magnéziumot tartalmaz. Kiváló méregtelenítő, fogyasztását várandós anyukáknak is bátran javasolják.

Csicsóka

A növény másfél-két méter magasra nő. Rendkívül erős gyökérzete igen fejlett. Burgonyához hasonlóan gumót növeszt a föld alatt. Ezek a gumók hét-tíz centiméter hosszúak és három-hat centiméter szélesek. Levele a napraforgóra emlékeztet. A gumó inulint tartalmaz, ami szénhidrát, nem keményítő. Így olyan betegek is fogyaszthatják, akiknek a szervezete nem képes a glükózt lebontani.,

Származási hely, szezon: Őshonos Észak-Amerikában, de könnyen termeszthető, így hamar elterjedt az egész világon. 

Felhasználása: Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat, kifacsart levéből kitűnő turmixital készíthető – naranccsal, citrommal, mézzel, almával, de köretként csicsókalepényt készítenek belőle, vagy krumplipürészerűen készítik el, és kelbimbóhoz, csirkéhez adják.

123
123

Édeskömény

Az édesköményt termése, virágzata miatt gyakran összetévesztik a kaporral. Az édeskömény gumójának inkább az étrend színesebbé változatosabbá tételében van szerepe, tápértéke kevésbé jelentős. Ásványi só és C-vitamin, karotin tartalma miatt azonban ez sem elhanyagolható.

Származási hely, szezon: Őshonos Dél-Európában, a Földközi tenger vidékein, Kínában és Egyiptomban. Napjainkban a világ valamennyi mérsékelt, illetve meleg éghajlatú vidékén termesztik. Évelő, ritkán kétéves növény. Egész évben kapható, bár szezonja júniustól szeptemberig tart.

Felhasználása: Gumójának felhasználási területe sokoldalú, előétel, leves, főzelék, zöldségköret, mártás, pikáns ízű saláta készíthető belőle.

Fokhagyma

Jellegzetes illatát az allicin nevű olaj okozza. Tartalmaz káliumot, B1-, B6-, C- és K-vitamint, valamint szelént.

123
123

Gyökér

A magyar konyha hagyományos ízesítőeleme. Kiváló étvágygerjesztő. Vizelethajtó hatású, tisztítókúrák részeként is ajánlott. Tartalmaz karotint, C- és E-vitamint, valamint ásványi sókat. Használjuk egészben is: csokorban főzzük olyan ételbe, amiből azután kidobjuk.

Gyömbér

Trópusi évelő növény, melynek húsos, kúszó gyöktörzse van. Száz-százhúsz centiméter hosszú szárakat növeszt minden évben. A megvastagodott gyökeret fogyasztjuk. A gyömbér nyersen erősen csípős, a csilipaprikához hasonlító érzést okoz. Az ázsiai konyha fontos alapanyaga, de nyersen is fogyasztható.

Származási hely, szezon: Őshazája Kína, a középkori fűszerkereskedelem egyik főszereplője, azóta az egész világon elterjedt. Többnyire Ázsiából, vagy Brazíliából származó gyömbért forgalmazunk. Egész évben elérhető.

Felhasználása: Vágva, őrölve, egyes országokban kandírozva (cukrozva) is árusítják. Gyökérgumóját nyersen is felhasználják; ilyenkor előbb meg kell hámozni. Ételeinket, csak a főzés utolsó fázisában ízesítjük vele, így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Intenzív aromája miatt adagolásával takarékosan kell bánni, mert túladagolva kellemetlen, kesernyés ízt ad az ételnek.

123
123

Jalapeno

Átlagosan hetven-nyolcvan centiméter magasra növő növény. Egy növényről átlagosan húsz-harminc darab paprika szüretelhető, színe nyersen zöld, éretten piros. SHU indexe tíz-tizenötezer közé tehető. Immunerősítő, segít a megfázásos betegségek leküzdésében, segíti az emésztést, az anyagcserét. Izzasztó, fertőtlenítő hatású.

Származási hely, szezon: Közép-Amerikából, és Mexikó területeiről származik. Ma már szinte a világ minden részén termesztik, egész évben elérhető zöldség.

Felhasználása: Saláták és pikáns szószok készülnek belőle, a mexikói konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. Darabolását célszerű gumikesztyűben végezni. A konyhai felhasználásban a zöld, éretlen paprikát részesítik előnyben, míg a piros színű, érett paprikából chipotle készül, ami füstön szárított paprikát jelent.

Karalábé

Legfontosabb tápanyagai a szénhidrát, fehérje, kálcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, valamint a B1-, B2-, B6- és C-vitamin ( 63 mg/100 g ).

123
123

Karfiol

Főleg Európában és Ázsiában elterjedt. C-vitamin-tartalma nagyon magas ( 70 mg/100 g ), viszont kalóriaszegény ( 22 kalória/100 g ). Gazdag ásványi anyagokban, főleg káliumban.

Kelkáposzta

Mediterrán vidékről származik. Változatosan elkészíthető, nagyon egészséges, vitaminokban gazdag ( B6, C, K ). Megtalálható benne a kálium, a kálcium és a vas is. 100 g káposzta 25 kalóriát tartalmaz. Erősíti az immunrendszert.

123
123

Koktélparadicsom

A koktélparadicsom egyfajta mini paradicsom. Piros kemény héja és világos piros, zselészerű húsa van. Különösen intenzív, édes paradicsomízzel rendelkezik. Lehetőleg ne a hűtőszekrényben, hanem hűvös helyen 4-5 napig tároljuk. Mini mérete miatt különösen alkalmas saláták, előételek, sült ételek, zöldségételek stb. díszítésére.

Kurkuma

Évelő növény, mely egy méter magasra nő. Gyöktörzse kerül felhasználásra, ami kívülről vaskos, világosbarna, belülről viszont élénk narancssárga színű. Húsa aromás, kedvelt fűszernövény. Élénkíti a légzést és a vérkeringést, serkenti az emésztést, a zsíranyagcserét, valamint gyulladásgátló hatása van.

Származási hely, szezon: Őshonos Dél-Ázsiában, Indiában és Kínában. Egész évben kapható termék.

Felhasználása: Fűszerként használható, reszelve, főzve, porítva, vagy szárított formákban. A sötétebb színű példányok mindig értékesebbek. A curry fűszerkeverék egyik fő alapanyaga.

123
123

Padlizsán

A padlizsán Indiából származik, a magyar konyha egyenlőre kevéssé fedezte fel. Héja C-, B1- és B2-vitamint tartalmaz, ezért ne hámozzuk feldolgozáskor. Nyersen fogyasztva kalóriaszegény, ezért a fogyókúrázók étrendjének fontos eleme. Ezenkivül hatásos reuma, isiász és vesebajok esetén.

Pak choi

A pak choi általában 25-35 centiméter magasra nő, levele zöld színű, és a mangold salátára emlékeztet, levélnyele fehér, egyenes, kemény tapintású. Paksoy, bok choi néven is fut, ezekben az esetekben mindig ugyanarról a növényről van szó. Erősíti az immunrendszert, a csontokat, a fogakat, elősegíti a vérképzést, segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségeket. 

Származási hely, szezon: Ázsiában széles körben ismert és használt a többi, kevésbé elterjedt ázsiai káposztaféleséggel. Az utóbbi években terjedt el Nyugat-Európában és az Amerikai Egyesült Államokban. Két változata, a mini és a shanghai pak choi egész évben elérhető.

Felhasználása: Fogyasztható nyersen vagy wok-ban párolva, sütve zöldséges ételekhez, de ízletes leves is készülhet belőle.

123
123

Paprika

Dél- és Közép-Amerikából származik, a XVI. században került Európába. Megkülönböztetünk zöldség-, fűszer- és paradicsompaprikát. A paprika kalóriaszegény, tartalmaz ballasztanyagokat, A-provitamint, E-, K-, C- és B6-vitamint, valamint folsavat. A piros paprika több A-provitamint tartalmaz, mint a zöldpaprika.

Paradicsom

Eredetileg az Andokban őshonos zöldség. 1498-ban Kolumbusz Kristóf hozta be Európába. Megkülönböztetünk kerek paradicsomot (sok gyümölcssavat tartalmaz), húsos paradicsomot (édesebb, mert kevesebb gyümölcssavat tartalmaz, mint a kerek fajták), koktélparadicsomot (többféle színben létezik) és ovális paradicsomot (világító piros, kevés magot tartalmaz). A paradicsomban hétféle ásványi anyag, tízféle nyomelem, tizenháromféle vitamin és cukor található. Serkenti a gyomorműködést és meghozza az étvágyat.

123
123

Póréhagyma

Egyesíti a hagyma és a fokhagyma élettani hatásait; baktérium- és vírusölő. Fogyasztása kedvező hatással van az emésztőszervekre és a köhögésre. Elkészíthetjük párolva, köretként is, vagy fogyaszthatjuk nyersen.

Retek

Európában 400 éve ismerik. Bőségesen tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat (pl. kálium, vas, C-vitamin). Mindig ízesítés nélkül fogyasszuk, mert sózva kiválik belőle a kálium.

123
123

Sampinyongomba

Háromféle sampinyongombát különböztetünk meg: fehér, barna (vagy rózsaszín) és óriás (kb. 10 cm-es kalapátmérővel). A gombák kalóriában szegények (24 kalória/100 g), viszont nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjét, aminosavakat, K-, D- és E-vitamint, valamint káliumot és vasat.

Sárgarépa

Rendkívül egészséges, legnagyobb mennyiségben béta-karotint tartalmaz, mely az A-vitamin miatt fontos (a bőr, a haj és a szemek épségéért felelős). Ezenkívül megtalálhatók benne szénhidrátok, kálium, kálcium, vas, K-vitamin és folsav. Pektintartalma miatt kímélő, diétás étrend részeként is fogyasztható.

123
123

Uborka

Az egyik legegészségesebb zöldség. Tápanyagtartalma miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős. Különösen magas a víztartalma (96 %), emellett gazdag káliumban, kálciumban, foszforban, vasban, szénhidrátokban és vitaminokban (A1, B1, B2, B6, C). Bevált arcpakolási szer, üdítő és bőrtisztító hatású.

Vöröshagyma

Egyiptomban már i.e. 3000-ben fogyasztottak hagymát. Jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot és cinket. Antiszeptikus és rákmegelőző hatású. Kiváló háziorvosság meghűlés esetén

123
123

Zeller

Gyógyító erejét már a középkori görögök is ismerték. Rengeteg szerves nátriumot tartalmaz. Megtalálható benne továbbá foszfor, kalcium, kálium, magnézium, vas, A-, B-, C-vitamin, valamint nyomelemek. Gyógyhatása nyersen fogyasztva érvényesül legjobban: vízhajtó, idegnyugtató.