Összetevők
- 16 dkg liszt
- 2 evőkanál vaj
- 5 evőkanál tej
- 1 dkg élesztő
- 3 evőkanál cukor
- 75 dkg alma
- 1 dl főzőtejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 7.5 dkg mazsola
- 5 dkg mandula
Elkészítés
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis üreget vájunk. A vajat a tejjel langyosra melegítjük, a cukrot belekeverjük, végül az élesztőt belemorzsoljuk. Ezt a keveréket a lisztbe vájt mélyedésbe öntjük, a tojást beleütjük, majd addig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik az edény falától. Letakarva langyos helyen 20 percig kelesztjük.
Az almát meghámozzuk, félbevágjuk, magházát kimetsszük, majd vékony cikkekre vágjuk.
A tejszínt a vaníliás cukorral és egy evőkanál liszttel elkeverjük.
A tésztát egy margarinnal kikent 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformába nyomkodjuk, az almát a tetejére rakjuk úgy, hogy a szeletek kissé fedjék egymást.
A tejszínes keveréket rálocsoljuk, a mazsolával és a mandulával megszórjuk, majd előmelegítet sütőben, 180°C-on 20 perc alatt megsütjük.