Összetevők
- 4 db körte
- 0.5 db citrom
- 5 dl víz
- 15 dkg cukor
- 7.5 dl tej
- 10 dkg rizs
- 0.5 db vaníliarúd
- 1 evőkanál liszt
- 5 dkg vaj
- 4 db mézes puszedli
Elkészítés
A körtéket meghámozzuk, négy darabra vágjuk, majd eltávolítjuk a magházat. Vigyázz, hogy a gyümölcsszeletek ne barnuljanak meg, locsold meg őket citromlével!
Felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a 10 dkg cukrot és a körteszeleteket. 10 perc alatt kis lángon puhára főzzük, majd saját levében hűlni hagyjuk.
A tejberizs elkészítéséhez forrald fel az 5 dl tejet, szórd bele a rizst és a vaníliarúd kikapart belsejét! Lefedve, kis lángon 20 perc alatt elkészül, a főzés vége felé ízlés szerint cukrozzuk.
Amíg a tejberizs kihűl, elkészíthetjük a krémet. A tojássárgáját az 5 dkg cukorral és a liszttel habosra keverjük, közben hozzáadunk 4 evőkanálnyit a tejből. Folyamatosan kevergetve add hozzá a többi tejhez, majd 2-3 perc alatt főzd krém sűrűségűre!
Ha elkészült, összeforgatjuk a már kész rizzsel. A kész massza felét kivajazott hőálló tálba tesszük, rárakjuk a lecsöpögtetett körtéket, majd a maradék rizzsel betakarjuk. A tetejére reszelj mézes puszedlit, végül locsold meg olvasztott vajjal!
Előmelegített sütőben 200 ° C-on 10 percig sütjük.