ősziételek

Sült tejberizs körtével

Elkészítési idő
80
perc
Elkészítési idő

Összetevők

  • 4 db körte
  • 0.5 db citrom
  • 5 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • 7.5 dl tej
  • 10 dkg rizs
  • 0.5 db vaníliarúd
  • 1 evőkanál liszt
  • 5 dkg vaj
  • 4 db mézes puszedli

Elkészítés

01

A körtéket meghámozzuk, négy darabra vágjuk, majd eltávolítjuk a magházat. Vigyázz, hogy a gyümölcsszeletek ne barnuljanak meg, locsold meg őket citromlével! 

02

Felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a 10 dkg cukrot és a körteszeleteket. 10 perc alatt kis lángon puhára főzzük, majd saját levében hűlni hagyjuk. 

03

A tejberizs elkészítéséhez forrald fel az 5 dl tejet, szórd bele a rizst és a vaníliarúd kikapart belsejét! Lefedve, kis lángon 20 perc alatt elkészül, a főzés vége felé ízlés szerint cukrozzuk. 

04

Amíg a tejberizs kihűl, elkészíthetjük a krémet. A tojássárgáját az 5 dkg cukorral és a liszttel habosra keverjük, közben hozzáadunk 4 evőkanálnyit a tejből. Folyamatosan kevergetve add hozzá a többi tejhez, majd 2-3 perc alatt főzd krém sűrűségűre! 

05

Ha elkészült, összeforgatjuk a már kész rizzsel. A kész massza felét kivajazott hőálló tálba tesszük, rárakjuk a lecsöpögtetett körtéket, majd a maradék rizzsel betakarjuk. A tetejére reszelj mézes puszedlit, végül locsold meg olvasztott vajjal!

06

Előmelegített sütőben 200 ° C-on 10 percig sütjük.

megosztás