Pikáns lencseleves füstölt tarjával
Összetevők
- 25 dkg füstölt sertéstarja
- 25 dkg lencse
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek. liszt
- 2 db babérlevél
- 1 ek. ételízesítő
- 0.5 tk. pirospaprika
- 1 ek. mustár
- 2 dl tejföl
- 1 citrom leve
- 0.5 csokor petrezselyem
- 1 dl olaj
- 1.5 liter víz
Elkészítés
A lencsét 2-3 órára hideg vízbe áztatjuk. A sárgarépát, a fehérrépát és a hagymát megtisztítjuk. Az előbbieket vékony karikákra, az utóbbit finom darabokra vágjuk.
Egy külön lábosban olajon megfuttatjuk a hagymát, majd a zöldségeket is rádobjuk, és együtt puhára pároljuk
Ezt követően a fazék tartalmát liszttel meghintjük, összekeverjük, felöntjük a vízzel, majd hozzáadjuk a mustárt.
A lencsét közben leszűrjük, a levesbe öntjük, és kevergetve fölforraljuk. Megfűszerezzük, majd lefedve, kis lángon puhára főzzük.
Levesünket végül tejföllel dúsítjuk, friss citrom levével kellemesen savanykásra ízesítjük, a fölaprított petrezselymet és z előfőzött, kockákra vágott füstölt tarját pedig zárásképp belekeverjük.
A lencse amellett, hogy nagyon egészséges, igen változatos és finom levesek alapjául is szolgál. Egy kis füstölt tarjával pedig könnyen a húsimádók kedvencévé válhat.