x

Pampucka, avagy szalagos fánk


Összetevők

  • 4 dl tej
  • 1 kk.
  • 3 ek. cukor
  • 3 ek. olaj
  • 70 dkg liszt
  • 4 db tojássárgája
  • 4 dkg élesztő

Elkészítés

01

A jól felmelegített tejet a tálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük a finomra reszelt élesztővel. Ezután ráütjük a tojássárgákat, majd a többi liszttel simára dolgozzuk az egészet. Olyan keménységű legyen, hogy már ne terüljön el a tálban (nokedlinál keményebb), és ne ragadjon a keverőkanálra. Légmentesen lezárjuk, és megvárjuk, amíg magától ledobja a tetőt (kb. 10-15 perc). Következik a sütése. A fánk a legkényesebb kelttészta, sütése nagy gyakorlatot kíván. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és lisztezett deszkán letakarva, még kelesztjük kb. 10 percet. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert nem lesz szalagos. A fánkokat középforró, bő olajban, egyenletes tűznél sütjük. Az olaj hőfokát próbafánk darabbal próbáljuk ki. Ha túl forró, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos. A megkelt fánk felső része kerüljön alulra az olajba, egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy hely legyen a növekedésre. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább. A lehullott széleket összegyúrjuk, és újrakelesztve kiszaggatjuk és sütjük.

02

Tálalás: Még forrón vaníliás cukorral meghintjük. Melegen, lekvárral tálaljuk.

Egy otthon készült fánknál nincs is jobb, nem is beszélve a kelttészta illatáról. Ha le akarja venni a családot, vagy a vendégeket a lábukról akkor ez egy nagyon jó választás!

megosztás