x

Nyírségi gombócleves csiperkegombával

Elkészítési idő
120
perc
Elkészítési idő

Összetevők

  • 40 dkg borjúcomb
  • 4 dkg vaj
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 db zeller
  • 1 db karalábé
  • 15 dkg burgonya
  • 2 kávéskanál ételízesítő
  • 10 dkg zöldborsó
  • 15 dkg karfiol
  • 10 dkg csiperkegomba
  • 5 ek. liszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 db tojás
  • 0.5 citrom
  • 1.2 liter víz
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés

01

A húst egycentis kockákra vágjuk, és egy lábasban, a vaj felén kevergetve, 2-3 perc alatt fehéredésig sütjük. Közben a sárgarépát, a fehérrépát, a zellert és a karalábét megtisztítjuk, a húshoz hasonló nagyságú kockákra aprítjuk, majd a borjúhoz adjuk, és néhány percig pirítjuk.

02

Felöntjük vízzel, megsózzuk, beleszórjuk az ételízesítőt, majd lefedjük, és kis lángon kb. 50 perc alatt puhára főzzük.

03

Közben a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Amikor kihűlt, négy evőkanál liszttel és egy tojással összegyúrjuk, megsózzuk, megborsozzuk. Vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle, és a lobogva forró levesbe először egy darabot dobunk, kipróbálva, hogy szétesik-e. Ha nem, akkor mindet belerakjuk a levesbe. 

04

A borsót, az apró rózsáira szedett karfiolt és a megtisztított, felszeletelt gombát is hozzáadjuk a leveshez, visszaforraljuk és készen is vagyunk.

05

Közben a maradék vajból és egy evőkanálnyi lisztből világos rántást készítünk, megvárjuk, amíg kissé kihűl, majd egy kevés forró levessel simára keverjük, ezzel sűrítve a levest. A tejszínt a legvégén, fokozatosan hozzákeverjük.

06

Sózzuk, végül citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.

Egy újabb klasszikus, kicsit modernizálva. Titka a gombában rejlik, amely különleges ízt kölcsönöz levesünknek.

megosztás