Lencsegulyás magyarosan
Összetevők
- 60 dkg marhagulyáshús
- 2 ek. zsír
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db paradicsom
- 3 db babérlevél
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 2 szál szárzeller
- 20 dkg lencse
- 1 ek. fűszerpaprika
- 1 doboz tejföl
- 1 ek. liszt
- 1.5 liter zöldségalaplé
- só, bors
Elkészítés
A húst felaprítjuk kis kockákra.
A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, és egy lábosban, zsiradékon valamennyit megdinszteljük.
Ha a hagyma már üveges, rátesszük a kockázott húst, és addig dinszteljük, amíg kifehéredik. Utána megszórjuk fűszerpaprikával, és még egy-két percig főzzük.
Ezt követően felöntjük annyi vízzel, ami ellepi a lábos tartalmát, és kis lángon, lefedve kb. másfél órán át pároljuk. Az elpárolgó vizet folyamatosan pótoljuk.
Közben a lencsét átmossuk, a zöldségeket felaprítjuk, a babérlevelekkel együtt a húshoz adjuk, és felöntjük az alaplével.
Ha a lencse megpuhult, a lisztből és a tejfölből habarást készítünk, egyenletesen a leveshez keverjük, egyet még forralunk rajta, és már tálalhatjuk is.
Igazi hazai különlegesség, így külföldi vendégeinknek bátran kínálhatjuk, ha egy kis ízelítőt adnánk hazánk gasztronómiájából.