Összetevők
A lazachoz
- 1 kg lazacfilé
- 20 dkg tengeri só
- 15 dkg cukor
- 1 evőkanál őrölt fekete bors
- 1 csokor kapor
- 1 citrom reszelt héja kezeletlen
A salátához
- 50 dkg apró szemű burgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 30 dkg krémes görögjoghurt vagy labneh
- 1 csokor kapor
- só, bors
Elkészítés
A lazac elkészítése
A lazacról a pikkelyeket eltávolítjuk és a szálkákat kiszedjük. A sót és a cukrot elkeverjük a frissen őrölt fekete borssal, az apróra vágott kaporral és a citrom reszelt héjával és alaposan összekeverjük.
A lazacfilét két, nagyjából egyforma darabra vágjuk.
Egy akkora tál alját, amiben kényelmesen elfér a lazac, megszórjuk a sós pác harmadával. Erre fektetjük az egyik lazacfilét bőrös felével lefelé, majd erre rászórjuk a sós pác újabb harmadát, befedjük a másik lazacfilével, ami bőrös felével felfelé nézzen. Végül pedig megszórjuk a maradék sóval és az egészet fóliával letakarjuk. A tetejére egy kis vágódeszkát teszünk, arra konzerveket vagy más nehezéket állítunk, hogy lesúlyozzuk. Így tesszük hűtőbe legalább 24 órára, de akár 48 óráig is érlelhetjük.
Tálalás előtt a lazacfiléket folyó víz alatt leöblítjük, hogy ne maradjon rajta felesleges pác, majd vékony szeletekre vágjuk.
A saláta elkészítése
A salátához a burgonyát bő, sós vízben megfőzzük, de csak addig, amíg meg nem puhul, de még egyben marad. Ha kész, leszűrjük és félretesszük.
Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat és a vajat, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, egy-két percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a burgonyát és ezzel is átpirítjuk, amíg a burgonya héja itt-ott barnulni nem kezd.
A tányér aljára kenünk egy adagot a joghurtból, erre fektetjük a burgonyákat, majd a lazacszeleteket. Meglocsoljuk a burgonya sütéséhez használt olajjal, megszórjuk friss kaporral, valamint nagyszermű sópehellyel és frissen örült borssal.