Keleties kápia-padlizsán saláta
Összetevők
- 5 db padlizsán
- 5 db kápiapaprika
- 5 gerezd fokhagyma
- 5 db paradicsom
- 1 teáskanál só
- 1 csipet őrölt fekete bors
- 0.5 db citrom leve
- 3 evőkanál olívaolaj
- 0.5 teáskanál tahini
- 0.5 csokor korianderlevél
- 0.5 csokor mentalevél
Elkészítés
A sütőt 180 fokra élesítem. A padlizsánt és a paprikát megmosom, a fokhagymát gerezdjeire szedem, és mindent hámozatlanul, szárastól elrendezek egy tepsin, amit a tartalmával aztán 40-45 percre betolok a sütőbe. Amikor a padlizsán bőre kicsit ráncos, a kápiáé meg hólyagos és barna, akkor belül megpuhultak a zöldségek. Ekkor vizet forralok, amibe a paradicsomokat majd egy percre belemerítem, hogy meg tudjam őket hámozni.
A paprikákat egy nejlonzacskóba teszem, lezárom, és hagyom pár percig. Közben a padlizsánt és a fokhagymát megfosztom a héjtól és a szártól, és egy nagy vágódeszkára teszem. A paprikát kiveszem a zacskóból, meghámozom, kimagozom, és a húsát a padlizsánhoz teszem. Végül a paradicsomot is kiveszem a vízből, meghámozom, mehet a többihez
Egy nagykéssel az egészet felaprítom, és egy keverőtálba teszem. Már csak ízesítenem kell a sóval, a borssal, a római köménnyel, a citrom levével, a tahinivel, a kimagozott, felaprított chilivel és a durvára vágott zöldfűszerekkel. Végül rálocsolom az olívaolajat, az egészet jól összekeverem, lehűtöm, és tálaláskor pitával, joghurttal, kevés zöldfűszerrel kínálom.