x

Habos mákos guba

Összetevők

  • 1 liter tej
  • 10 dkg sütőmargarin
  • 4 db tojássárgája
  • 30 dkg porcukor
  • 20 dkg mák
  • 25 dkg cukor
  • 1 ek. zsemlemorzsa
  • 4 db tojásfehérje
  • 10 db vajaskifli

Elkészítés

01

A kiflit 1 centi vastagon fölszeleteljük. A tejet a margarinnal fölforraljuk. A tojások sárgáját 10 deka porcukorral kikeverjük, a forró tejet ráöntjük. Szűrőlapáttal, kis adagonként a forró cukros tejbe áztatjuk. Amint megszívta magát a tejjel, óvatosan kiemeljük, nehogy összetörjön és egy margarinnal kikent, morzsával behintett tepsibe rakunk belőle egy réteget. A maradék porcukorral összekevert mák felével megszórjuk, majd egy újabb réteg áztatott kiflivel befedjük. A többi cukros mákot a tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon 20 percig sütjük.

02

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a cukrot is beleszórjuk, ezzel verjük jó keményre. Az elősütött gubára simítjuk, és villával megcifrázzuk. A sütőbe visszatoljuk kb. 25 percre, de már csak kisebb lánggal sütjük, pontosabban szárítjuk tovább. Forró vízbe mártott késsel fölszeletelve, langyosan tálaljuk.

Mákosguba kicsit másképp...egy kis habbal a tetetjén. Talán több időbe telik elkészíteni, mint az egyszerűbb változatát, de érdemes kipróbálni.

megosztás