Összetevők
A tésztához
- 10 dkg porcukor
- 30 dkg liszt
- 1 nagy csipet só
- 15 dkg hideg vaj
- 4 tojássárgája
- 1 evőkanál vaníliakivonat
A töltelékhez
- 15 dkg cukor
- 1.2 dl citromlé
- 4 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 25 dkg vaj
Elkészítés
Tészta elkészítése
A tésztához a lisztet a porcukorral és a sóval szitáljuk egy tálba, majd adjuk hozzá a kockára vágott hideg vajat és keverjük morzsalékosra.
Adjuk hozzá a tojások sárgáját és a vaníliakivonatot, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk belőle tésztát. Ha összeállt, csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe fél órára.
Pihentetés után a tésztát csomagoljuk ki és lisztezett felületen nyújtsuk fél centi vastagra. A tésztát fektessük a piteformába, óvatosan nyomkodjuk bele, a szélén a felesleget vágjuk le. Szurkáljuk meg a tésztát villával, majd béleljük ki sütőpapírral és helyezzünk bele pitesúlyt, babot vagy aprópénzt.
175 fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt süssük aranybarnára, majd vegyük ki, hagyjuk langyosra hűlni.
A töltelék elkészítése, összeállítás
Közben a krémhez a vaj kivételével mindent egy edénybe mérünk és vízgőz felett, folyamatos keverés mellett sűrű krémet főzünk belőle. Ha kész, 2-3 részletben hozzáadjuk a kockára vágott vajat és botmixerrel összeturmixoljuk.
A még langyos piteformába öntjük a tölteléket és egy órára hűtőbe tesszük.
Hűtés után szeletekre vágva tálaljuk.