Habos citrompite

Habos citrompite

Elkészítési idő
20
perc
Elkészítési idő
20
perc
Sütési idő
120
perc
Pihentetési idő

Összetevők

A tésztához

  • 10 dkg porcukor
  • 30 dkg liszt
  • 1 nagy csipet
  • 15 dkg hideg vaj
  • 4 tojássárgája
  • 1 evőkanál vaníliakivonat

A töltelékhez

  • 15 dkg cukor
  • 1.2 dl citromlé
  • 4 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 25 dkg vaj

Elkészítés

Tészta elkészítése

01

A tésztához a lisztet a porcukorral és a sóval szitáljuk egy tálba, majd adjuk hozzá a kockára vágott hideg vajat és keverjük morzsalékosra. 

02

Adjuk hozzá a tojások sárgáját és a vaníliakivonatot, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk belőle tésztát. Ha összeállt, csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe fél órára.

03

Pihentetés után a tésztát csomagoljuk ki és lisztezett felületen nyújtsuk fél centi vastagra. A tésztát fektessük a piteformába, óvatosan nyomkodjuk bele, a szélén a felesleget vágjuk le. Szurkáljuk meg a tésztát villával, majd béleljük ki sütőpapírral és helyezzünk bele pitesúlyt, babot vagy aprópénzt.

04

175 fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt süssük aranybarnára, majd vegyük ki, hagyjuk langyosra hűlni.

A töltelék elkészítése, összeállítás

01

Közben a krémhez a vaj kivételével mindent egy edénybe mérünk és vízgőz felett, folyamatos keverés mellett sűrű krémet főzünk belőle. Ha kész, 2-3 részletben hozzáadjuk a kockára vágott vajat és botmixerrel összeturmixoljuk.

02

A még langyos piteformába öntjük a tölteléket és egy órára hűtőbe tesszük.

Tálalás

    Hűtés után szeletekre vágva tálaljuk.

megosztás