Gyömbéres-almás réparétes mandulával és mákkal
Összetevők
- 0.5 kocka vaj
- 1 tk. kardamom őrölve
- 4 db alma
- 0.5 tk. citrom héja reszelve
- 1 citrom leve
- 0.5 tk. só
- 1 kávéskanál citrombors
- 2 cm gyömbér
- 1 tk. méz
- 2 ek. mák (darálva)
- 2 ek. mandula őrölve
- 3 db réteslap
- 4 db répa
Elkészítés
Az almát és a répát meghámozom, előbbit kimagozom, mindent félcentis kockákra vágok. Az almát meglocsolom a citrom levével és jól összeforgatom, hogy ne barnuljon meg. A vajat egy serpenyőben megolvasztom, megfuttatom rajta a kardamomot, hozzáadom először a répát, belereszelem a citromhéjat és a gyömbért, sózom, borsozom, majd megrázogatom a serpenyőt, hogy a fűszeres vaj mindenütt bevonja a zöldségkockákat. Fedő alatt párolom kb. 5-7 percig, hogy a répa nagyjából megpuhuljon, majd beleforgatom az almakockákat is, és további 2-3 percig párolom, hogy az alma is megpuhuljon. A sütőt 190 fokra állítom. A mandulát ledarálom (vagy ha rusztikusabban szeretném, akkor késsel durvára vágom), és a mákkal együtt a töltelékhez keverem - ez hivatott felszívni az extra nedvességet, hogy a tészta ne ázzon el teljesen. Végül a kiterített és rétegenként olvasztott vajjal megkent brick vagy réteslapokat egymásra pakolom, a közepén egy csíkban elrendezem a tölteléket, feltekerem (úgy hengergetem, hogy a tészta széle alulra kerüljön), egy sütőpapírral terített tepsire teszem, megvajazom a tetejét, mákkal és/vagy citromborssal megszórom, és 20 percig sütöm az előmelegített sütőben.