Gesztenyés fatörzs
Összetevők
A piskótához
- 7 tojás
- 14 dkg cukor
- 16 dkg liszt
- 1.3 dkg kakaópor
- 1 csipet só
A krémhez
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 4 ek. porcukor
- 25 dkg gesztenyemassza
A töltelékhez
- 1 üveg meggybefőtt
- 1 ek. rum
A csokimázhoz
- 1.2 dl habtejszín
- 15 dkg étcsokoládé
- 15 g vaj
Elkészítés
A piskótához a tojásokat választd szét és a sárgájákat a cukor egyharmad részével verd fehéredésig. Ez legalább 5-6 percet jelent, amíg jó habos nem lesz és tényleg halványsárgára átvált a színe.
A tojásfehérjét verd fel 70%-ig, azaz lágy hab legyen. Utána add hozzá a maradék cukrot, ezt is két részletben: várd meg, hogy az első adag cukrot felvegye a tojás, és 1-2 perc után mehet hozzá a maradék. A tojásfehérjehab negyedét óvatosan keverd a sárgájába, majd az egész, lazított tojássárgájás habot a fehérjehabba óvatos mozdulatokkal forgasd bele.
A lisztet a kakaóporral és a sóval együtt szitáld a tojáshoz és szintén óvatos, nagy mozdulatokkal keverd simára a tésztát. Arra ügyelj, hogy könnyen ott marad a tál közepén egy lisztcsomó, ezt is keverd el.
Nagy, sütőpapírral bélelt tepsin simítsd el a tésztát, majd 175 fokon 12-15 perc alatt süsd készre.
Ha elkészült akkor egy tiszta konyharuhára borítsd, úgy, hogy a sütőpapíros fele nézzen felfelé. Óvatosan húzd le róla a papírt, majd hagyd pár percet hűlni, de csak addig, hogy ne legyen már túl forró ahhoz, hogy megfogd. Ekkor a konyharuhával együtt óvatosan tekerd fel és így hagyd kihűlni.
A krémhez a hideg mascarponét és a szintén hideg tejszínt tedd keverőtálba, add hozzá a cukrot és az áttört gesztenyemasszát és verj belőle kemény habot. Felhasználásig tedd hűtőbe.
A meggybefőttet a levével együtt öntsd egy edénybe, majd nagy lángon kezdd el forralni. Addig főzd, amíg a leve sűrű, szirupos nem lesz. Ekkor szűrd át és hagyd a meggyet lecsepegni, de levét is őrizd meg!
A sűrű meggyléhez add hozzá a rumot, óvatosan tekerd ki a piskótát a konyharuhából, majd kendd meg a meggyszósszal. A piskóta egyik hosszabb oldalát rakd ki a meggyel, majd az egész piskótát kendd meg a mascarponekrémmel. A meggyel töltött rész felé haladva, a hosszabb oldalánál fogva tekerd össze a piskótát és óvatosan formázd meg.