x

Fonott kalács

Összetevők

  • 55 dkg liszt
  • 2.5 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 2 tk. vaníliás cukor
  • 4.5 dkg vaj
  • 1 tk.
  • 2 db tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 2 ek. mazsola

Elkészítés

01

A tejet mikróban langyosra melegítjük. Az 1/3 részébe belekeverjük a vaníliás cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felhabosodni. A lisztet átszitáljuk. A vajat megolvasztjuk és a maradék tejjel, a cukorral és 1 tojással együtt a liszthez adjuk. Hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt is és az egészet jól összegyúrjuk. A végén a forró vízbe áztatott és leszűrt mazsolákat is beledolgozzuk. Meleg helyen, letakarva 2 órát kelesztjük. Újra átgyúrjuk, majd ismét 1 órát kelesztjük. Utána a tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, három hosszúkás rudat formázunk belőle és összefonjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük egy elhabart tojással, negyed órát pihenni hagyjuk, majd megszórjuk szórócukorral. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-30 percet sütjük.

megosztás