x

Esterházy töltött tojás sajttekerccsel

Összetevők

  • 25 dkg sajt
  • 20 dkg sonka
  • 2 g fekete bors
  • 6 db tojás
  • 2 ek. sütőmargarin

Elkészítés

01

A tojásokat hideg vízbe tesszük, majd egy gyufaszálat mellétéve - ezzel meggátolva, hogy főzés közben megtörjön a héja - a forrástól számított 7 perc alatt kemény tojássá főzzük. Tovább nem érdemes, mert akkor meggumisodik a fehérjéje. Egy serpenyőbe tegyünk egy evőkanál margarint, majd tegyünk rá kb. 10 deka sonkát felkockázva, és kissé pirítsuk meg (ezáltal felfokozva a sósságát), majd tegyük félre. Kb. egy púpozott evőkanálnyit tegyünk külön, mert az majd a tojások töltelékéhez kell. 23 deka sajtot nagylyukú reszelőn reszeljünk le, és a mikrohullámúban 1-1,5 perc alatt olvasszuk meg. Egy folpack-ot tépjünk le (kb. 10x20 centis darabot), majd öntsük rá a sajtmasszánkat. Egy nyújtófa segítségével nyújtsuk kb. 2mm vékony téglalap alakúra. (Mivel a sajt elég zsíros, nem fog leragadni.) A kész tojások főzővizét öntsük le, engedjük fel hideg vízzel, hagyjuk állni/hűlni benne 4-5 percig, majd tisztítsuk meg őket. Kettőt tegyünk félre, a maradék négyet tegyük egy késes aprítóba a megpirított sonkakockákkal, fél evőkanálnyi margarinnal, és 2 csavarásnyi fekete borssal. Homogenizáljuk, majd egyenletesen eloszlatva simítsuk a kinyújtott sajtlapunkra. A tojásos masszára tegyük a maradék sonkát felcsíkozva, és szorosan tekerjük fel. Csomagoljuk bele a folpackba, majd tegyük hűtőbe minimum 2-3 órára. A töltött tojásokhoz a tojásokat vágjuk félbe, majd a tojássárgákat kaparjuk a késes mixer táljába. Adjuk hozzá az egy evőkanálnyi pirított sonkakockát, fél evőkanálnyi margarint, és csavarjunk rá 2 tekerésnyi fekete borsot. A kapott masszát töltsük vissza a tojásokba, majd tegyük ezeket is a hűtőbe. A maradék masszát tegyük egy folpack-ba, majd egy kis hengerként görgessük fel. Alaposan csavarjuk bele, és tegyük szintén a hűtőbe.

02

Tálalás: Tegyünk egy tányér közepére egy töltött tojást, majd tegyünk mellé ízlés szerint 3-4 sajttekercs szeletet. A töltelékes hengert csomagoljuk ki, és felkarikázva tegyük a tojás másik felére. Frissen csavart fekete borssal megszórva tálaljuk!

Családi összejövetelekre, baráti találkozókra sokszor készül hidegtál. Nagy előnye, hogy nem kell egész nap a konyhában állni, előre elkészíthető, bár a hűtési idővel, ami minimum 3 óra számolni kell! Érdemes előző este elkészíteni, és egy éjszakára hűtőbe tenni, másnap pedig elég csak elővenni, és elegánsan tálalni. A következő recept - a töltött tojások száma miatt - 4 főre számított előételnek megfelelő mennyiség!

megosztás