x

Epres torta

Elkészítési idő
60
perc
Elkészítési idő

Összetevők

A piskótához

  • 4 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 4 ek. tejföl
  • 1 ek. sütőpor
  • 0.5 citrom reszelt héja

A krémhez

  • 27.5 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 6 dkg liszt
  • 6 dl tej
  • 30 dkg cukor
  • 1 mokkáskanál rum
  • 1 csipet fahéj
  • 2 ek. kakaó

Elkészítés

01

A tojásokat külön választjuk és a fehérjét habbá verjük. A sárgáját a cukorral és az olvasztott margarinral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a száraz adalékokat és a tejfölt. A végén gyengéd mozdulatokkal a tojásfehérjéket is, hogy ne törjenek meg. Beletesszük egy kikent, lisztezett formába.

 

Előmelegített sütőben, az első pár percben nagyobb hőfokon, majd vegyük le 180 fokra és tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész van-e. Hagyjuk kihűlni, így előre is dolgozhatunk vele. Ha kihűlés után túl száraznak tartanánk, locsoljuk meg egy kis sziruppal. Én általában teával szoktam. Gőz fölött duplafalú forralóban (vagy nagyobb edénybe egy kisebb hőálló tállal) a tojások sárgáját, a tejet és a lisztet sűrű krémmé főzzük. Utána tegyük hűlni. A vajat, cukrot, csipet fahéjat, mokkáskanál rumot habosra keverünk, majd hozzáadjuk a kihűlt tojásos krémhez. Utána úgy arányosítunk, ahogy akarunk. Nekem kevesebb kakaós krémre volt szükségem, így kivettem a negyedét és ahhoz kakaót szórtam.

 

Mindenki ízlése szerint tegyen bele, ki jobban, ki kevésbé szereti intenzíven az ízét. Cukrot már nem igényel. A fennmaradt fehér krémünkhöz ízlés szerint, inkább jócskán öntsünk vanília esszenciát, majd még egy kis cukrot. Én egy kanállal tettem, de ezt is ízlés szerint fokozzátok. Kóstoljátok közben. A piskótát szeletekre vágjuk. Ha kell, meglocsoljuk, majd megkenjük a krémekkel. Minden egyes szeletet a krémezés után, jól megpakolunk eperrel. Tetszés szerint díszíthetjük.

Könnyen elkészíthető ínycsiklandozó epres finomság. Ajánlott nyári meleg napokon fogyasztani.

megosztás