Epres piskóta csemege
Összetevők
- 8 db tojás
- 10 evőkanál víz
- 20 dkg cukor
- 11 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 15 dkg eper
- 5 dl száraz fehérbor
Elkészítés
4 db tojást szétválasztunk, sárgájukat a vízzel habosra felverjük, majd a 10 dkg cukorral addig keverjük tovább, míg az utóbbi felolvad benne, és kissé kifehéredik, tejföl sűrűségű lesz. A lisztet (10 dkg) beleszórjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé evőkanalanként a porcukrot is hozzáadjuk, majd óvatosan az előzőekbe forgatjuk. Végül sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk.
Előmelegített sütőben 180°C-on 16-17 perc alatt megsütjük. Közben elkészítjük a borhabot. Ehhez a bort a fűszerekkel (fahéj, szegfűszeg, citromhéj) fölforraljuk. A maradék 10 dkg cukrot a 4 tojássárgájával fehéredésig keverjük, a maradék lisztet (1 ek) beledolgozzuk. A bort kevergetve rászűrjük, a tűzre téve – és továbbra is kevergetve - fölforraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és a boros krémet még forrón beleforgatjuk.
Tálaláskor a piskótát 4 centis kockákra vágjuk, a borhabbal meglocsoljuk, végül az eperrel díszítjük.
A piskótánál egyszerűbb finomság nem nagyon létezik. Ezt a desszertet pedig tavasszal az eperszezon idején mindenkinek kötelező elkészíteni.