Epres-joghurtos torta
Összetevők
- 4 db tojás
- 4 evőkanál rizsliszt
- 4 ek. cukor
- 1 csipet sütőpor
- 3 db natúr joghurt
- 2 dl habtejszín
- 1 db habfixáló
- 3 ek. cukor (joghurtos részhez)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 nagy marék eper
- 1 db zselatin fix
Elkészítés
A tortalapot most nagyon vékonyra készítettem, mert a joghurtos rész a lényeg. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, félidőben hozzáadjuk a sót. Ha kemény a hab, lassan adagoljuk a cukrot, majd ugyancsak lassan, egyenként a tojások sárgáját és legvégén a sütőporral elkevert lisztet. Egy kikent (én kevés olajjal szoktam), aljában sütőpapírral kibélelt formába öntjük (jelen esetben kis tepsi és a hozzávalók aránya is ehhez mért). Érdemes csatos tepsit vagy tortaformát használni. 180 fokos előmelegített sütőben kezdjük el sütni, majd pár perc múlva visszavesszük 160-170 fokra. Sütési idő kb. 18-20 perc. Hagyjuk hűlni.
A joghurtos részre számoljunk legalább 4-5 óra dermedési időt. A habot a habfixálóval leírás szerint felverjük. A joghurtokat robotgéppel, legalább egy percen át keverjük össze, a cukrokkal (azt mindenki ízlése szerint adagolhatja) és a zselatinnal. A habot és a joghurtot, egy nagyobb kanállal óvatosan összekeverjük, majd hozzáadjuk a négybe vágott kisebb epreket is. Keverjünk még rajta egyet vagy kettőt, hogy az eper egy kicsit kiengedjen a levéből és ezzel is ízesítse a joghurtos részt. Ezek után az egészet öntsük a piskótára, igazgassuk meg, majd irány a hűtő. Ha megdermedt, ízlés szerint díszíthetjük.
Nem is külsőségekben, inkább magában az íz világában szuper. És már a lisztérzékenyeknek is elérhető.