Összetevők
- 15 dkg rizs
- 2 dl víz
- 5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dkg sütőmargarin
- 2 ek. cukor
- 50 dkg eper
- 3 dl habtejszín
- 1 csomag zselatinlap
Elkészítés
A rizst átválogatjuk és megmossuk. Egy lábasban a 2 deci vizet, egy másikban pedig a tejet forraljuk fel. A rizst a vízbe szórjuk és kb. 3 percig főzzük. Ezalatt a folyadékot magába szívja. Közben többször megkeverjük. Végül a tejet is ráöntjük. Kissé megsózzuk, a vaníliás cukorral ízesítjük, és a margarint is hozzáadjuk. Kis lángon 8-10 percig forraljuk, majd a tűzről lehúzzuk, a cukrot belekeverjük, majd vizes konyharuhába csomagolt fedővel szorosan lefedjük, és így hagyjuk kihűlni. Ezalatt a rizs saját gőzében megpuhul. Közben az epret megtisztítjuk, néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit merülőmixerrel pépesítjük.
Szőrszitán átpasszírozzuk, hogy a magjai ne kerüljenek a desszertbe. A tejszínt kemény habbá verjük, az eperpürét beleforgatjuk. A lapzselatint 1 deci forró vízben föloldjuk, kissé kihűtjük, majd óvatosan az epres habba forgatjuk. Az epres habot a kihűlt rizsbe keverjük, majd a masszát kis üvegtálkákba töltjük. Hűtőszekrénybe tesszük, és jól behűtjük. Amikor megdermedtek, forró vízbe mártva tányérra borítjuk, tejszínhabbal és a félretett eperszemekkel díszítjük.
Az első tavaszi gyümölcs, mely frissítő és nem utolsó sorban egészséges. Most egy gyümölcsrizs társaságában találtunk rá.