x

Eperhabos gyümölcsrizs

Elkészítési idő
360
perc
Elkészítési idő

Összetevők

  • 15 dkg rizs
  • 2 dl víz
  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dkg sütőmargarin
  • 2 ek. cukor
  • 50 dkg eper
  • 3 dl habtejszín
  • 1 csomag zselatinlap

Elkészítés

01

A rizst átválogatjuk és megmossuk. Egy lábasban a 2 deci vizet, egy másikban pedig a tejet forraljuk fel. A rizst a vízbe szórjuk és kb. 3 percig főzzük. Ezalatt a folyadékot magába szívja. Közben többször megkeverjük. Végül a tejet is ráöntjük. Kissé megsózzuk, a vaníliás cukorral ízesítjük, és a margarint is hozzáadjuk. Kis lángon 8-10 percig forraljuk, majd a tűzről lehúzzuk, a cukrot belekeverjük, majd vizes konyharuhába csomagolt fedővel szorosan lefedjük, és így hagyjuk kihűlni. Ezalatt a rizs saját gőzében megpuhul. Közben az epret megtisztítjuk, néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit merülőmixerrel pépesítjük.

02

 Szőrszitán átpasszírozzuk, hogy a magjai ne kerüljenek a desszertbe. A tejszínt kemény habbá verjük, az eperpürét beleforgatjuk. A lapzselatint 1 deci forró vízben föloldjuk, kissé kihűtjük, majd óvatosan az epres habba forgatjuk. Az epres habot a kihűlt rizsbe keverjük, majd a masszát kis üvegtálkákba töltjük. Hűtőszekrénybe tesszük, és jól behűtjük. Amikor megdermedtek, forró vízbe mártva tányérra borítjuk, tejszínhabbal és a félretett eperszemekkel díszítjük.

Az első tavaszi gyümölcs, mely frissítő és nem utolsó sorban egészséges. Most egy gyümölcsrizs társaságában találtunk rá.

megosztás