Összetevők
A tésztához
- 25 dkg finomliszt
- 5 dkg porcukor
- 1 teáskanál szárított élesztő
- 0.5 narancs héja (reszelt)
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 50 ml tej
- 1 csipet só
- 7.5 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
- 1 evőkanál vaj a forma kikenéséhez
A töltelékhez
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg vaj
- 3 dkg porcukor
- 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 10 dkg törökmogyoró durvára vágva
A cukorsziruphoz
- 65 g cukor
- 50 ml víz
- 2 evőkanál narancslikőr (elhagyható)
Elkészítés
Tészta elkészítése
A tésztához a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a narancs héját egy tálba tesszük, majd alaposan elkeverjük.
A tojást elkeverjük a tojássárgájával és a tejjel, majd a lisztes keverékhez öntjük és robotgéppel elkezdjük összedolgozni a tésztát.
2-3 perc múlva, amikor a tészta már kezd összeállni, elkezdjük fokozatosan hozzáadagolni a kockára vágott vajat, majd ha már az összes belekerült, további 8-10 percig dagasztjuk a tésztát, amíg szép fényes és rugalmas nem lesz.
A tésztából egy nagy gombócot formázunk és olajjal kikent tálba tesszük. A tetejére egy frissentartó fóliát teszünk és egy éjszakát hűtőben pihentetjük.
Töltelék elkészítése
Másnap összeállítjuk a tölteléket: ehhez a mogyoró kivételével minden hozzávalót egy kis lábasba teszünk és addig melegítjük, amíg meg nem olvad.
Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk addig hűlni, amíg kinyújtjuk a tésztát.
Összeállítás
A hűtőben pihentetett tésztát kicsomagoljuk, majd enyhén lisztezett felületen fél centi vastag, nagyjából 30x40 centis téglalap alakúra kinyújtjuk.
Megtöltjük a töltelékkel úgy, hogy a szélén 2-2 centis peremet hagyunk, majd megszórjuk az apróra vágott mogyoróval is. A hosszabb oldalánál fogva szorosan feltekerjük.
A két végét, ahol kevesebb a töltelék, levágjuk, majd az egészet középen kettéhasítjuk. Az így kapott két tésztát összefonjuk úgy, hogy lehetőség szerint a vágott rész mindig felfelé nézzen.
Megformázzuk, majd kivajazunk egy 10x23 centis kenyérformát és óvatosan belefektetjük. Letakarva egy órát kelesztjük.
Ezután 185 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
Közben a sziruphoz a cukrot és a vizet összeforraljuk, majd forrástól számítva 6-7 percig főzzük, végül hozzákeverjük a likőrt, majd az egészet a babkára locsoljuk és a formában hagyjuk kihűlni.