csokis minibabka

Csokis-mogyorós minibabka

Elkészítési idő
15
perc
Előkészítési idő
20
perc
Elkészítési idő
60
perc
Kelesztési idő
30
perc
Sütési idő

Összetevők

A tésztához

  • 25 dkg finomliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 0.5 narancs héja (reszelt)
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 50 ml tej
  • 1 csipet
  • 7.5 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
  • 1 evőkanál vaj a forma kikenéséhez

A töltelékhez

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 10 dkg törökmogyoró durvára vágva

A cukorsziruphoz

  • 65 g cukor
  • 50 ml víz
  • 2 evőkanál narancslikőr (elhagyható)

Elkészítés

Tészta elkészítése

01

A tésztához a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a narancs héját egy tálba tesszük, majd alaposan elkeverjük.

02

A tojást elkeverjük a tojássárgájával és a tejjel, majd a lisztes keverékhez öntjük és robotgéppel elkezdjük összedolgozni a tésztát.

03

2-3 perc múlva, amikor a tészta már kezd összeállni, elkezdjük fokozatosan hozzáadagolni a kockára vágott vajat, majd ha már az összes belekerült, további 8-10 percig dagasztjuk a tésztát, amíg szép fényes és rugalmas nem lesz.

04

A tésztából egy nagy gombócot formázunk és olajjal kikent tálba tesszük. A tetejére egy frissentartó fóliát teszünk és egy éjszakát hűtőben pihentetjük.

Töltelék elkészítése

01

Másnap összeállítjuk a tölteléket: ehhez a mogyoró kivételével minden hozzávalót egy kis lábasba teszünk és addig melegítjük, amíg meg nem olvad.

02

Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk addig hűlni, amíg kinyújtjuk a tésztát.

Összeállítás

01

A hűtőben pihentetett tésztát kicsomagoljuk, majd enyhén lisztezett felületen fél centi vastag, nagyjából 30x40 centis téglalap alakúra kinyújtjuk.

02

Megtöltjük a töltelékkel úgy, hogy a szélén 2-2 centis peremet hagyunk, majd megszórjuk az apróra vágott mogyoróval is. A hosszabb oldalánál fogva szorosan feltekerjük.

03

A két végét, ahol kevesebb a töltelék, levágjuk, majd az egészet középen kettéhasítjuk. Az így kapott két tésztát összefonjuk úgy, hogy lehetőség szerint a vágott rész mindig felfelé nézzen.

04

Megformázzuk, majd kivajazunk egy 10x23 centis kenyérformát és óvatosan belefektetjük. Letakarva egy órát kelesztjük.

05

Ezután 185 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

06

Közben a sziruphoz a cukrot és a vizet összeforraljuk, majd forrástól számítva 6-7 percig főzzük, végül hozzákeverjük a likőrt, majd az egészet a babkára locsoljuk és a formában hagyjuk kihűlni. 

megosztás