qwert

Citromisu

Elkészítési idő
45
perc

Összetevők

  • 4 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 3 db citrom
  • 400 g (görög) joghurt
  • 40 dkg babapiskóta
  • 2 dl habtejszín
  • 3 evőkanál porcukor
  • 4 dl

Elkészítés

01

Első lépésben lemon curd-öt készítünk. Ehhez vízfürdőre lesz szükségünk: előveszünk egy akkora lábast, amekkorába bele tudunk tenni egy jénai vagy fém tálat úgy, hogy az alja ne érjen túlságosan az edény aljára. 

02

A fémtálban vagy jénaiban fogunk dolgozni, a lábasba pedig kétujjnyi vizet engedünk és a tűzhelyen melegíteni kezdjük. Amikor a víz a lábasban forrni kezd, akkor van készen a vízfürdőnk: a keletkező gőz hőjére van ugyanis szükségünk, ez fogja megfőzni a krémünket. (A tál alja ne lógjon a vízbe!)

03

A tálba beletörjük a négy tojást, összekeverjük a cukorral és a citromlével és a vízfürdőre tesszük. Addig keverjük a habverővel - tulajdonképpen folyamatosan -, amíg láthatóan krémes nem lesz a masszánk - ez nagyjából negyed óra alatt megvan. 

04

Kivesszük a tálat a vízfürdőből és megvárjuk, amíg a krém legalább langyosra hűl. Ekkor belekeverjük a görög joghurtot. (Aki nem tud ilyet vásárolni, csepegtessen le kb. 70 dkg (vagy akár két nagy pohár) natúr jogurtot egy sűrűszövésű szűrőn, legalább fél napig, de jobb, ha tovább.)\

05

Az elkészített málnaszörpöt (vagy gyümölcsteát) mélytányérba öntjük.

06

Egy négyszögletű jénai tálba (amelyikben mondjuk a Tiramisut szoktuk összeállítani) lerakunk egy sor piskótát úgy, hogy az egyik oldalát belemártjuk a szörpbe, és a bemártott oldal kerül felülre (a gravitáció úgyis lefelé húzza a folyadékot). A krémet gondolatban két nagyobb, és egy kisebb részre osztjuk.

07

Az első réteg piskótára öntjük az egyik nagyobb részt, aztán újabb sor bemártott piskóta jön, majd a másik nagyobb rész citromkrém, újabb piskóta, és a tetejére kenjük a maradékot - vékony réteg lesz csak. Habbá verjük a tejszínt a porcukorral és ezzel díszítjük a sütemény tetejét.

08

Legjobb, ha este el tudjuk készíteni, mert másnapra gyönyörűen összeáll, és szépen adagolható lesz.

Tálalás

Lehetőleg másnap tálaljuk, kisebb kockákra kihasítva a szépen rétegelt desszertből. Esetleg egy mentalevéllel díszíthetjük; adhatunk mellé még tejszínhabot.

megosztás