x

Challah


Összetevők

  • 25 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 2 dl tej
  • 1 ek. méz
  • 1 csipet
  • 5 dkg vaj
  • 1 csipet sáfrány

Elkészítés

01

A vajat olvaszd fel, legyen folyékony, de ne forró. Az élesztőt futtasd fel cukrozott/mézes tejben, amihez egy csipet sáfrányt is szórhatsz. Az átszitált lisztet (így több lesz benne a levegő) keverd össze az élesztős tejjel, vajjal, tojással, csipet sóval és dagaszd kb. 20 percig (robotgéppel elég 5 perc is). Letakarva, kilisztezett tálban hagyd kelni meleg helyen egy órát. Sodorj belőle rudakat (3-at vagy 6-ot), fond meg a kalácsot és letakarva, most hűvös helyen hagyd kelni egy éjszakán át. Reggel kend meg tojássárgájával a tetejét, süsd ki 200 °C-on (ne használj légkeverést).

A challah (ejtsd: hálá) a zsidó konyha süteménye, kelt fonott kalács. A zsidó étkezési hagyományokat őrző családokban a péntek este kezdődő Shabbat megszokott eledele az asztalon. Hármas, négyes, vagy még többszörös fonással készül. A tetejét sütés előtt mákkal vagy szezámmaggal megszórhatjuk.

megosztás