Összetevők
- 25 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1 db tojás
- 2 dl tej
- 1 ek. méz
- 1 csipet só
- 5 dkg vaj
- 1 csipet sáfrány
Elkészítés
A vajat olvaszd fel, legyen folyékony, de ne forró. Az élesztőt futtasd fel cukrozott/mézes tejben, amihez egy csipet sáfrányt is szórhatsz. Az átszitált lisztet (így több lesz benne a levegő) keverd össze az élesztős tejjel, vajjal, tojással, csipet sóval és dagaszd kb. 20 percig (robotgéppel elég 5 perc is). Letakarva, kilisztezett tálban hagyd kelni meleg helyen egy órát. Sodorj belőle rudakat (3-at vagy 6-ot), fond meg a kalácsot és letakarva, most hűvös helyen hagyd kelni egy éjszakán át. Reggel kend meg tojássárgájával a tetejét, süsd ki 200 °C-on (ne használj légkeverést).
A challah (ejtsd: hálá) a zsidó konyha süteménye, kelt fonott kalács. A zsidó étkezési hagyományokat őrző családokban a péntek este kezdődő Shabbat megszokott eledele az asztalon. Hármas, négyes, vagy még többszörös fonással készül. A tetejét sütés előtt mákkal vagy szezámmaggal megszórhatjuk.