Bakonyi sertésraguleves gombával
Összetevők
- 40 dkg sertéscomb
- 10 dkg füstölt szalonna
- 4 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 kisebb zeller
- 1 tk. fűszerpaprika
- 1 ek. liszt
- 2 dl tejföl
- 50 dkg csiperkegomba
- 1.5 liter víz
- só, bors
Elkészítés
Az apró kockára vágott füstölt szalonnát megpirítjuk, rátesszük a finomra vágott vöröshagymát, üvegesre pirítjuk, majd a tűzről félrehúzva hozzáadjuk a fűszerpaprikát.
Hozzáadjuk a kb. 1×1 centis kockára vágott húst, a fűszereket és a fokhagymát, majd fedő alatt, víz folyamatos hozzáadásával, majdnem puhára pároljuk.
A kockára vágott zöldségeket szintén a leveshez adjuk, és majdnem puhára főzzük őket, amikor jöhetnek a felszeletelt gombák.
A lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a forró levesből merünk hozzá két merőkanálnyi levet, simára keverjük, és a habarást hozzáöntjük a forrásban lévő leveshez, majd még pár percig főzzük.
Levesünket finomra vágott petrezselyemmel és tejföllel tálaljuk.
Egy igazi gombás leves, egyenesen a bakonyi betyároktól.