Avokádó-tojás-gomba saláta fenyőmaggal, zöldleveleken
Összetevők
- 1 doboz vegyes zöldsaláta levél (benne pl. rukkola; céklalevél; mangold; bébispenót stb.)
- 6 tojás
- 1 db avokádó
- 20 dkg csiperkegomba
- 10 dkg fenyőmag
- 1 doboz ajóka
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál száraz fehérbor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db lime leve és reszelt héja
- 1 evőkanál kapribogyó
- 1 teáskanál zöldbors
- 10 db bazsalikomlevél
- 0.5 teáskanál méz
Elkészítés
A tojásnak felteszem a vizet forrni. Közben az öntet hozzávalóit beleteszem egy robotgépbe, és alaposan összedolgozom.
A tojásokat 3 és fél perc alatt lágyra főzöm: ideális esetben a fehérje megköt, a sárgája folyik, így a felvágott tojásból kicsorgó meleg, krémes sárgája is mintegy plusz öntetként tud megjelenni a salátán
Közben egy vasserpenyőt fölforrósítok, a gombákat megmosom, szárastól, héjastól félcentis szeletekre vágom, és amikor már a serpenyő forró, úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, szárazon (azaz olaj nélkül) ráfektetem a szeleteket a serpenyő rácsaira, sózom picit, és mindkét oldalukat megpirítom. A fenyőmagoknak is hevítek egy serpenyőt, és egy-két perc alatt megpörkölöm őket.
Jöhet az összeállítás. A salátaleveleket megmosom, lecsöpögtetem, egy-egy tányérra halmozom, és megcsorgatom az öntettel. Az avokádót meghámozom, kimagozom, cikkelyekre vágom, és fektetek belőlük a levelekre. Erre jön a megpucolt, félbevágott tojás (egy, másfél vagy kettő), majd a grillezett gomba, a fenyőmag, végül a parmezánforgács, kevés tökmagolaj és a friss bors, esetleg egy-két felnegyedelt koktélparadicsom.
Aki tartalmasabbat szeretne, az piríthat hozzá olajon kenyérkockákat, és morzsolhat rá roppanósra sütött pármai sonkát. Nekem így volt kerek.