dfdfdfdfdffd

Avokádó-tojás-gomba saláta fenyőmaggal, zöldleveleken

Elkészítési idő
30
perc

Összetevők

  • 1 doboz vegyes zöldsaláta levél (benne pl. rukkola; céklalevél; mangold; bébispenót stb.)
  • 6 tojás
  • 1 db avokádó
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 10 dkg fenyőmag
  • 1 doboz ajóka
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál száraz fehérbor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db lime leve és reszelt héja
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • 1 teáskanál zöldbors
  • 10 db bazsalikomlevél
  • 0.5 teáskanál méz

Elkészítés

01

A tojásnak felteszem a vizet forrni. Közben az öntet hozzávalóit beleteszem egy robotgépbe, és alaposan összedolgozom. 

02

A tojásokat 3 és fél perc alatt lágyra főzöm: ideális esetben a fehérje megköt, a sárgája folyik, így a felvágott tojásból kicsorgó meleg, krémes sárgája is mintegy plusz öntetként tud megjelenni a salátán

03

Közben egy vasserpenyőt fölforrósítok, a gombákat megmosom, szárastól, héjastól félcentis szeletekre vágom, és amikor már a serpenyő forró, úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, szárazon (azaz olaj nélkül) ráfektetem a szeleteket a serpenyő rácsaira, sózom picit, és mindkét oldalukat megpirítom. A fenyőmagoknak is hevítek egy serpenyőt, és egy-két perc alatt megpörkölöm őket.

04

Jöhet az összeállítás. A salátaleveleket megmosom, lecsöpögtetem, egy-egy tányérra halmozom, és megcsorgatom az öntettel. Az avokádót meghámozom, kimagozom, cikkelyekre vágom, és fektetek belőlük a levelekre. Erre jön a megpucolt, félbevágott tojás (egy, másfél vagy kettő), majd a grillezett gomba, a fenyőmag, végül a parmezánforgács, kevés tökmagolaj és a friss bors, esetleg egy-két felnegyedelt koktélparadicsom.

Aki tartalmasabbat szeretne, az piríthat hozzá olajon kenyérkockákat, és morzsolhat rá roppanósra sütött pármai sonkát. Nekem így volt kerek.

megosztás