Összetevők
- 9 dl tej
- 70 dkg liszt
- 3 db tojás
- 4 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dkg vaj
Elkészítés
A tészta elkészítése:
A jól felmelegített tejet (4 dl) a kelesztőtálba öntjük, beletesszük a cukrot (3 kanál), sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük a finomra reszelt élesztővel.
Ezután ráütjük a tojást (1 db), majd a többi liszttel simára dolgozzuk az egészet. Olyan keménységű legyen, hogy már ne terüljön el a tálban (nokedlinál keményebb), és ne ragadjon a keverőkanálra (én kézzel szoktam dagasztani).
Légmentesen lezárjuk a kelesztőtálat, és megvárjuk, amíg magától ledobja a tetőt (kb. 10-15 perc). Kiborításnál ügyeljünk arra, hogy lisztezett legyen a deszka.
Kinyújtjuk a tésztát kb. fél cm vastagságúra, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Olajozott formába (én kuglóf formába szoktam) sorakoztatjuk, közeit, tetejüket olajozzuk, és megszórjuk a cukros dióval.
A rétegzést folytatjuk, amíg el nem fogy a tésztánk. Kb. 35-40 perc alatt készre sütjük (180-200 fokon), tűpróbával ellenőrizzük.
Vaníliasodó elkészítése:
A tojássárgákat (2 db) 1 dl tejjel, a cukorral (5 dkg) és egy kávéskanál liszttel elkeverjük.
A többi tejet a vaníliával felforraljuk, és forrón a tojássárgákhoz öntjük. Tűzre tesszük, és folytonosan kevergetve addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Forrnia nem szabad, mert a tojássárga összecsomósodik benne. Akkor van készen, ha a kanálról nem fut le, hanem azt sűrűn bevonja.
Ha a tűzről levettük, beletesszük a vajat, és ezzel fényesre keverjük. A kész vaníliamártást forrón a kevés cukorral felvert tojások habjához adagoljuk, jól elkeverjük.
Tálalás: Vaníliasodóval tálaljuk.