ddddddddddddddd

Aranygaluska

Elkészítési idő
60
perc

Összetevők

  • 9 dl tej
  • 70 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 4 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dkg vaj

Elkészítés

A tészta elkészítése:

01

A jól felmelegített tejet (4 dl) a kelesztőtálba öntjük, beletesszük a cukrot (3 kanál), sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük a finomra reszelt élesztővel.

02

Ezután ráütjük a tojást (1 db), majd a többi liszttel simára dolgozzuk az egészet. Olyan keménységű legyen, hogy már ne terüljön el a tálban (nokedlinál keményebb), és ne ragadjon a keverőkanálra (én kézzel szoktam dagasztani). 

03

 Légmentesen lezárjuk a kelesztőtálat, és megvárjuk, amíg magától ledobja a tetőt (kb. 10-15 perc). Kiborításnál ügyeljünk arra, hogy lisztezett legyen a deszka.

04

Kinyújtjuk a tésztát kb. fél cm vastagságúra, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Olajozott formába (én kuglóf formába szoktam) sorakoztatjuk, közeit, tetejüket olajozzuk, és megszórjuk a cukros dióval. 

05

A rétegzést folytatjuk, amíg el nem fogy a tésztánk. Kb. 35-40 perc alatt készre sütjük (180-200 fokon), tűpróbával ellenőrizzük.

Vaníliasodó elkészítése:

01

A tojássárgákat (2 db) 1 dl tejjel, a cukorral (5 dkg) és egy kávéskanál liszttel elkeverjük.

02

A többi tejet a vaníliával felforraljuk, és forrón a tojássárgákhoz öntjük. Tűzre tesszük, és folytonosan kevergetve addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Forrnia nem szabad, mert a tojássárga összecsomósodik benne. Akkor van készen, ha a kanálról nem fut le, hanem azt sűrűn bevonja. 

03

Ha a tűzről levettük, beletesszük a vajat, és ezzel fényesre keverjük. A kész vaníliamártást forrón a kevés cukorral felvert tojások habjához adagoljuk, jól elkeverjük.

Tálalás: Vaníliasodóval tálaljuk.

megosztás