Almás tarte tatin
Összetevők
- 180 g cukor
- 70 g vaj
- 1 nagy alma
- 200 g liszt
- 1 db tojássárgája
- 3 víz
- 1 csipet só
- 150 g vaj (tésztához)
Elkészítés
Kezdjük a tésztával, mivel 30 percet hűtőben kell pihentetni. Minden hideg hozzávalót gyúrjuk masszává és lefedve tegyük a hűtőbe.
Az almát hámozzuk meg, majd vágjuk vastagabb szeletekre (kb. 0,5 cm). Érdemes egy olyan hőálló edényt választani, amit a fenti tűzhelyen és utána a sütőbe is tudunk használni. Az a lényeg, hogy magas falú legyen, mert kicsoboghat a cukor. Én kb. egy 15 centi magas és kb. 20-22 cm széles, sima tefal edényt használtam.
Olvasszuk meg a cukrot a vajjal, majd amikor szép világos barna helyezzük el benne az alma szeleteket. Vegyük lejjebb a hőfokot. Kb. 3-4 perc alatt megpuhulnak.
Óvatosan egy villával forgassuk át őket. Tegyük félre vagy 2 percre. Elég, ha kézzel összelapítjuk a tésztát az edény méreteihez és rátesszük a cukros almára.
Elég, ha kézzel összelapítjuk a tésztát az edény méreteihez és rátesszük a cukros almára. 190 fokos előmelegített sütőben 40-50 perc alatt süssük készre. 30-40 percnél érdemes ránézni.
Az a lényeg, hogy a teteje szép pirosas barna legyen és a cukros lé is csökkenjen körülötte. Ha kész vegyük ki, hagyjuk egy percet pihenni, majd fordítsuk egy tányérra.
Ha az edény aljára ragadt volna az alma, szedjük ki és helyezzük vissza. Nem lesz csúnya, mert visszatapad a cukros tésztához.