Összetevők
- 4 db alma
- 3 evőkanál barna cukor
- 2 dkg sütőmargarin
- 50 dkg ricotta
- 5 dl habtejszín
- 1 csomag vanília puding (főzés nélküli)
- 1 db citrom
- 10 g zselatinpor
- 3 dl víz
- 2 dl édes fehérbor
Elkészítés
Az almákat megmossuk, negyedekbe vágjuk, a magházat kivágjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
Egy serpenyőbe elkezdjük karamellizálni a barnacukrot és az 1 csomag vaníliás cukrot. Ha már megolvadt, beletesszük a margarint, majd hozzáöntjük a bort, beleteszünk pár szem szegfűszeget és egy darab fahéjat.
Végül hozzáadjuk a felszeletelt almát, jól összeforgatjuk, majd lefedve kb. 5 percig pároljuk. Ezután jól lecsepegtetve kiszedjük egy tálcára, és hagyjuk teljesen kihűlni
A pudingport simára keverjük 2,5 dl vízzel, majd sűrűre főzzük. A tűzről levéve hagyjuk teljesen kihűlni.
A rikottát az ízlés szerinti mennyiségű cukorral, vaníliás cukorral (1 csomag), citromlével jól kikeverjük. Ezután hozzákeverjük a teljesen kihűlt pudingport.
1 dl vizet felforralunk, majd a tűzről levéve belekeverjük a zselatint. Kihűtjük, majd ezt is a rikottás krémhez keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd apránként óvatosan szintén a krémhez keverjük.
Egy 26 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, majd szépen egymás mellé helyezzük a kihűlt almaszeleteket. Ezután a tetejére kanalazzuk a habos masszát, tetejét egyenletesen elsimítjuk, majd legalább egy órára hűtőbe tesszük pihentetni.
A megmaradt szirupba még 2-3 ek barna cukrot teszünk, majd szép lassan, állandó keverés mellett besűrítjük.
Tálalás: Tálaláskor a tortaszeletek tetejére csorgatjuk a karamellt.