Almás-ricottás túrótorta

Elkészítési idő
45
perc

Összetevők

  • 4 db alma
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 2 dkg sütőmargarin
  • 50 dkg ricotta
  • 5 dl habtejszín
  • 1 csomag vanília puding (főzés nélküli)
  • 1 db citrom
  • 10 g zselatinpor
  • 3 dl víz
  • 2 dl édes fehérbor

Elkészítés

01

Az almákat megmossuk, negyedekbe vágjuk, a magházat kivágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. 

02

Egy serpenyőbe elkezdjük karamellizálni a barnacukrot és az 1 csomag vaníliás cukrot. Ha már megolvadt, beletesszük a margarint, majd hozzáöntjük a bort, beleteszünk pár szem szegfűszeget és egy darab fahéjat.

03

Végül hozzáadjuk a felszeletelt almát, jól összeforgatjuk, majd lefedve kb. 5 percig pároljuk. Ezután jól lecsepegtetve kiszedjük egy tálcára, és hagyjuk teljesen kihűlni

04

A pudingport simára keverjük 2,5 dl vízzel, majd sűrűre főzzük. A tűzről levéve hagyjuk teljesen kihűlni.

05

A rikottát az ízlés szerinti mennyiségű cukorral, vaníliás cukorral (1 csomag), citromlével jól kikeverjük. Ezután hozzákeverjük a teljesen kihűlt pudingport. 

06

1 dl vizet felforralunk, majd a tűzről levéve belekeverjük a zselatint. Kihűtjük, majd ezt is a rikottás krémhez keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd apránként óvatosan szintén a krémhez keverjük.

07

Egy 26 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, majd szépen egymás mellé helyezzük a kihűlt almaszeleteket. Ezután a tetejére kanalazzuk a habos masszát, tetejét egyenletesen elsimítjuk, majd legalább egy órára hűtőbe tesszük pihentetni.

08

A megmaradt szirupba még 2-3 ek barna cukrot teszünk, majd szép lassan, állandó keverés mellett besűrítjük.

Tálalás: Tálaláskor a tortaszeletek tetejére csorgatjuk a karamellt.

megosztás