afsafasfsaf

Almás, diós piskótatekercs

Elkészítési idő
45
perc

Összetevők

  • 50 dkg alma
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • 1 fahéj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál keményítő
  • 2 evőkanál víz
  • 2 marék dió
  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál cukor (piskótához)
  • 6 evőkanál cukor (piskótához)
  • 6 evőkanál víz (piskótához)
  • 1 csomag vaníliás cukor (piskótához)
  • 1 fahéj
  • 1 dió

Elkészítés

01

Az almát a két kanál lekvárral, két kanál vízzel, reszelt citrom héjjal vagy eszenciával, ízlés szerinti cukorral és fahéjjal felforralunk és legalább 3-4 percet párolunk, majd egy kis vízzel feloldott keményítővel bekeverjük és zseléssé főzzük (kb. 3 perc). Tegyük félre hűlni (langyosodni).

02

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét nagy fokozaton kemény habbá verjük, majd beleöntjük a sárgáját, fahéjat és a cukrokat is. Folyamatosan működtessük a robotgépet, nem állhatunk le vele. Majd kb. öt perc múlva, jöhet a 3 kanál víz, majd a gép fokozatát visszavéve a lisztet is adagolhatjuk. Akkor jó a tésztánk, ha buborékok jelennek meg a felszínén. 

03

Még a bekeverése előtt készítsük elő a sütőnk legnagyobb tepsijét, amit béleljünk ki sütőpapírral. Öntsük bele, majd egyengessük meg.

04

180 fokos előmelegített sütőben süssük készre. Kb. 15-20 perc a sütési ideje, de 15 percig ne nyitogassuk a sütőt. Tűpróbával ellenőrizzük, ha nem tapad rá a massza jó.

05

Nedvesítsünk be egy konyharuhát és szórjuk meg nagyon apró dió morzsalékkal. Ha kész a piskóta fordítsuk rá, a papírral fölfelé, majd óvatosan húzzuk le róla. A nedves konyharuha segítségével szorosan tekerjük fel, majd hagyjuk a ruhában hűlni. Nem kell, hogy teljesen hideg legyen, hanem langyosan kitekerjük, megkenjük az almatöltelékkel, majd megszórjuk az előre pörkölt apóra tört dióval. 

06

Szorosan feltekerjük, kézzel körbe óvatosan megnyomkodjuk, hogy szépen összetapadjon, befóliázzuk és betesszük a hűtőbe egy kicsit megdermedni.

megosztás