Alföldi gulyásleves bográcsban
Összetevők
- 60 dkg marhalábszár
- 4 fej vöröshagyma
- 2 szem paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 liter zöldségalaplé
- 2 db tv-paprika
- 1 dl olaj
- 4 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 kicsi zeller
- 1 db burgonya
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- 0.5 kávéskanál őrölt köménymag
- só, bors
Elkészítés
Az apróra vágott hagymát az olajon (hagyományosan sertészsíron) üvegesre dinszteljük, majd az apróra vágott paprikával együtt tovább pirítjuk.
Hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, és addig pirítjuk tovább, amíg a paradicsom szét nem esik. Ekkor félrehúzzuk a tűzről és rászórjuk a fűszerpaprikát.
A szintén apró kockákra vágott húst is a fazékba tesszük a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával együtt, majd felöntjük a zöldség alaplével.
A majdnem puhára főtt húshoz adjuk hozzá az 1×1 centiméteres kockára vágott zöldségeket. Amikor ezek is kezdenek puhulni, hozzáadjuk a szintén 1×1 centiméteres kockára vágott burgonyát is, és az egészet puhára főzzük.
Ízlés szerint házi csipetkével kínáljuk.
Nagyon finom, laktató, tradicionális magyar étel. Jó időben bográcsozásra kiválóan alkalmas.