Összetevők
- 1 db sütőtök
- 25 dkg carnaroli vagy arborio rizs
- 1 liter zöldségalaplé
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. extra szűz
- 1 ek. vaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 4 ág zsálya
- 1 ek. vaj
- 5 dkg reszelt parmezán
- 6 dkg gorgonzola
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, és meglocsoljuk kevés olívaolajjal.
A sütőtököt meghámozzuk, félbevágjuk, a magját kanállal kiszedjük, majd a húsát kockákra vágjuk. Rátesszük a kockákat a sütőlemezre, megsózzuk, megborsozzuk, majd kb. 20–25 perc alatt megsütjük.
Közben egy serpenyőbe öntjük az olajat, és megdinszteljük rajta az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.
A rizst anélkül, hogy megmosnánk, hozzákeverjük a hagymához. Hagyjuk, hogy a szemek átforrósodjanak, majd felöntjük a fehérborral.
Amikor a rizs felvette az összes folyadékot, hozzákeverünk egy merőkanálnyi alaplevet. Beletesszük a megmosott zsályaleveleket is. Összekeverjük, majd alacsony lángon fedő nélkül, gyakran kevergetve főzzük. Amikor felvette a folyadékot a rizs, ismét egy merőkanálnyi alaplevet adunk hozzá. Ezt addig folytatjuk, amíg a rizsszemek még nem főttek meg teljesen, de roppanósak maradnak. Ekkor hozzáadjuk a menet közben megsült sütőtökkockákat.
Levesszük a serpenyőt a lángról, hozzákeverjük a hideg, kockázott vajat és a frissen reszelt parmezánt. Tányérra szedjük, a tetejére morzsoljuk a gorgonzolát, kevés friss zsályalevéllel díszítjük, és azonnal tálaljuk.
A sütőtök C-vitamint, B-vitaminokat, folsavat és béta-karotint tartalmaz. A karotinoidok zsírban oldódó vegyületek, ezért a sütőtököt érdemes zsiradékkal együtt fogyasztani.