Összetevők
- 1 fej vöröshagyma
- 3 ek. olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 dkg sárgarépa
- 30 dkg petrezselyemgyökér
- 30 dkg zeller
- 1 kis fej karalábé
- 20 dkg brokkolirózsa
- 50 dkg zöld spárga
- 30 dkg zöldborsó (fagyasztott)
- 1 csokor lestyán
- 1 csokor petrezselyem
- 2 liter víz
- 4 tk. só
Opcionálisan
- Ha nem fontos, hogy a leves gluténmentes legyen, főzhetünk hozzá 20 dkg eperlevelet is levesbetétként.
Elkészítés
01
A zöldségeket meghámozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk.
02
A spárga szárának alsó, fás részét levágjuk, a megmaradt szárat kettévágjuk.
03
A hagymát megpucoljuk és kettévágjuk, majd egy nagyobb lábasban az olajon megpirítjuk a vágással lefelé.
04
Hozzáadjuk a többi zöldséget – a spárga és a borsó kivételével –, és felöntjük a vízzel.
05
Sózzuk, hozzáadjuk a lestyánt és a petrezselymet, majd 50 percig főzzük fedő alatt, alacsony hőfokon.
06
Ekkor kihalásszuk a zöldfűszercsokrokat és a hagymát, majd hozzáadjuk a leveshez a spárgát és a borsót.
07
További 10 percig főzzük, majd tálaljuk.
Jó tudni:
Ez a leves szinte bármilyen diétába/étrendbe beilleszthető, ráadásul rengeteg vitamindús zöldséget tartalmaz.