Összetevők
- 20 dkg Fusilli tészta
- 1 db sós vízben eltett tonhalkonzerv
- 1 db kápiapaprika
- 2 ek. extra szűz
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 kis csokor bazsalikom
- 0.5 citrom leve
- 2 szál újhagyma
- 1 kk. kapribogyó
- só, bors
Elkészítés
Egy nagyobb fazékban vizet forralunk, és bőségesen megsózzuk.
Amikor forr, beletesszük a tésztát, és a csomagoláson jelzett ideig al dentére (roppanósra) főzzük.
Közben az olívaolajat késes robotgépbe tesszük. A bazsalikom száráról letépkedjük a leveleket, és az olajhoz adjuk. A petrezselyemleveleket szintén a robotgépbe tesszük, hozzáadunk 1/2 teáskanál sót, ízlés szerint borsot, majd alacsony fokozaton felaprítjuk.
A megfőtt tésztát leszűrjük, de nem mossuk le hideg víz alatt, hanem rögtön összekeverjük a zöldfűszeres szósszal. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott paprikát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A tonhalkonzervet szűrőkanálba tesszük, alaposan lecsepegtetjük, majd a tonhalat egy tálba kanalazzuk, és villával összetörjük. Hozzáadjuk a kapribogyót is. Ráfacsarjuk egy fél citrom levét, és a tészta tetejére halmozzuk.
Az újhagymákat megmossuk, felkarikázzuk, és a tésztához adjuk.
Jól záródó üvegben vagy műanyag dobozban a felhasználásig hűtőben tároljuk.
A durumliszt sikértartalma magas, ezért tojás hozzáadása nélkül is remek tészta készíthető belőle.