Zakuszka grillezett zöldségekkel
Összetevők
- 2 kg padlizsán (kb 5-9 cm átmérőjű)
- 1.5 kg kápiapaprika
- 1 liter paradicsomlé
- 1 kg vöröshagyma
- 1 nagy fej fokhagyma
- 3 babérlevél
- 4 dl olaj
- ecet ízlés szerint
- édesítő vagy cukor
- só, bors
Elkészítés
Grillen nem csak az aznapi vacsorát sütheted meg, de a nyár kincseit is elrakhatod télire.
Biztos ismerős az az érzés, amikor már minden húst megsütöttél, mindenki jóllakott, még másnapra is maradt elég finomság, de a parázs még izzik a grillen, és te úgy sütnél még rajta valamit, mielőtt kialszik. Az egészen elszántak ilyenkor körülnéznek a kamrában és a konyhában grilleznivalók után kutatva. De még jobb, ha előre felkészülsz rá, így nemcsak az asztaltársaságot tudod jóllakatni az aznapi grillezéssel, de egy jó nagy adag zakuszkát is el tudsz tenni télire. És milyen jól fog esni majd pár hónap múlva egy finom, házi, füstös ízű zakuszka pirítóssal és teával!
A zakuszka erdélyi eredetű zöldségkrém, ami sok változatban létezik, de a sült padlizsán állandó összetevője. És a sült padlizsánnál már csak egyetlen jobb dolog van: a grillen sült padlizsán! Ezzel az egyszerűen elkészíthető recepttel tényleg a nyár esszenciáját tudod elrakni.
A padlizsánról vágd le a zöld kocsányos szárát, és szurkáld meg fa villával vagy kerámia késheggyel. (A fém hústű mellékízt adhat neki.)
Süsd meg a padlizsánokat és a paprikákat grillen.
A padlizsánt addig süsd, amíg sötét, ráncos nem lesz a bőre. A paprikákat pedig addig süsd, amíg meg nem feketednek.
Ha levetted a padlizsánt a rácsról, várd meg, amíg kihűl, majd kapard ki a belsejét.
A paprikákat takard le egy tállal 10 percre, miután levetted a tűzről, majd hámozd meg őket. Turmixold össze a paprika és a padlizsán húsával.
Egy nagyobb edényben a tűzhelyen 2 dl olajon dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát. Majd add hozzá a fokhagymát, keverd át azzal is fél percig, eztán mehet bele a turmixolt padlizsánkrém, a maradék olaj, a babérlevél, az ecet, a paradicsomlé, a cukor és ízlés szerinti só-bors. (A klasszikus zakuszkába tesznek egy kis cukrot, de ha nem szeretnéd édeskésen, akkor nyugodtan el is hagyhatod belőle, a paradicsom és a hagyma eleve kölcsönöznek neki egy kis édeskés ízt.)
Főzd alacsony lángon, állandó kevergetés mellett, amíg be nem sűrűsödik.
Tedd kiforrázott, jól záródó üvegekbe. Kiforrázáshoz tedd az üvegeket lobogó vízbe 3-4 percre (a tetejüket a végén egy percre), majd tiszta konyharuhán hagyd őket megszáradni a levegőn. De mikróban is kifertőtlenítheted: töltsd meg a negyedéig meleg vízzel, és tedd be 3-4 percre, majd ugyanúgy hagyd megszáradni a levegőn.
Miután a zakuszkát beletöltötted az üvegbe, csorgass a tetejére egy vékony réteg olajat, zárd le jól, és tedd száraz dunsztba. Érdemes olyan üveget választani hozzá, aminek nem feszegetted korábban kiskanállal vagy késsel a tetejét, ha a tető nincs eldeformálódva, akkor felnyitás nélkül hosszú ideig eláll a zakuszkád.
Felnyitás után tárold hűtőben, és fogyaszd el rövid időn belül.