Zablisztes szilvás gombóc

Elkészítési idő
60
perc
Előkészítési idő
60
perc
Elkészítési idő

Összetevők

  • 1 kg burgonya
  • 1 db tojás
  • 35 dkg zabliszt
  • 5 dkg nádcukor
  • 0.5 kg szilva
  • 2.5 tk. fahéj őrölve
  • 5 dkg kókuszolaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés

01

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és krumplinyomóval áttörjük.

02

Miután kihűlt, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, egy jó nagy csipet sót és az egészet összegyúrjuk.

03

A szilvákat kimagozzuk, a nádcukrot pedig összekeverjük a fahéjjal.

04

A tésztát lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk, és 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk.

05

A négyzetekre egy-egy fél szilvát helyezünk, megszórjuk fahéjas cukorral és a tésztával befedjük úgy, hogy gombócot formálunk belőle.

06

Amikor elkészült az összes gombóc, egy nagy lábasban enyhén sós vizet forralunk.

07

A gombócokat 5–8 perc alatt készre főzzük.

08

Egy serpenyőben a kókuszolajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, és a megfőtt gombócokat a vízből kivéve azonnal megforgatjuk benne.

09

Melegen tálaljuk. A gombócokat megszórhatjuk fahéjas porcukorral.

Jó tudni:

A szilvás gombócnak ez a változata búzaliszt helyett zabliszttel készül, amely élelmi rostban gazdagabb, ezáltal laktatóbb és lassabban emeli a vércukorszintet.

megosztás