Zablisztes szilvás gombóc
Összetevők
- 1 kg burgonya
- 1 db tojás
- 35 dkg zabliszt
- só
- 5 dkg nádcukor
- 0.5 kg szilva
- 2.5 tk. fahéj őrölve
- 5 dkg kókuszolaj
- 10 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és krumplinyomóval áttörjük.
Miután kihűlt, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, egy jó nagy csipet sót és az egészet összegyúrjuk.
A szilvákat kimagozzuk, a nádcukrot pedig összekeverjük a fahéjjal.
A tésztát lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk, és 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk.
A négyzetekre egy-egy fél szilvát helyezünk, megszórjuk fahéjas cukorral és a tésztával befedjük úgy, hogy gombócot formálunk belőle.
Amikor elkészült az összes gombóc, egy nagy lábasban enyhén sós vizet forralunk.
A gombócokat 5–8 perc alatt készre főzzük.
Egy serpenyőben a kókuszolajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, és a megfőtt gombócokat a vízből kivéve azonnal megforgatjuk benne.
Melegen tálaljuk. A gombócokat megszórhatjuk fahéjas porcukorral.
A szilvás gombócnak ez a változata búzaliszt helyett zabliszttel készül, amely élelmi rostban gazdagabb, ezáltal laktatóbb és lassabban emeli a vércukorszintet.