Összetevők
- 2 db kacsamell
- 1 púpozott tk. kínai ötfűszerkeverék
- 1 db gyömbér
- 3 ek. osztriga szósz
- 1 ek. szójaszósz
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 ek. keményítő (étkezési)
- só, bors
- 20 dkg száraz kínai tészta (más néven tojásos tészta vagy woktészta)
- 15 dkg csiperkegomba
- 2 db csilipaprika
- 1 db pak choi
- 3 szál újhagyma
- 10 dkg zöldbab
- 2 ek. extra szűz
- 1 ek. szezámmagolaj
Elkészítés
A kacsamell bőrét lehúzzuk, a húst megmossuk, szárazra töröljük, majd csíkokra vágjuk. Egy kisebb tálba tesszük a csíkokat, összeforgatjuk a kínai ötfűszerrel, kicsit megsózzuk, borsozzuk, majd félretesszük.
Az osztrigaszószt, a szójaszószt, az áttört fokhagymát és a finomra reszelt gyömbért egy kisebb tálban összekeverjük. Az étkezési keményítőt egy másik tálban kevés hideg vízzel elkeverjük, és az osztrigaszószos keverékhez adjuk, majd az egészet félretesszük
Nagyobb fazékban vizet forralunk, és a tésztát sós vízben, a csomagoláson jelzett ideig készre főzzük.
Egy kisebb fazékban is vizet forralunk, majd beletesszük a félbevágott zöldbabot. Körülbelül 5 perc alatt készre főzzük, és hideg víz alatt leöblítjük, leszűrjük.
Wokban 2 evőkanál olívaolajat felmelegítünk, majd rátesszük a kacsamellcsíkokat. 2-3 percig sütjük őket mindkét oldalukon, majd tányérra szedjük, és alufóliával letakarva melegen tartjuk.
A wokban visszamaradt zsíradékon megdinszteljük a karikára vágott újhagymát, hozzáadjuk a megtisztított, félbevágott gombát és a félbevágott pak choit. Ráöntjük a keményítős, fűszeres szószt, visszatesszük bele a kacsamellcsíkokat, és pár perc alatt összefőzzük. Amikor a pak choi összeesett, hozzáadjuk a leszűrt, lecsepegtetett tésztát, a szezámmagolajat, és az egészet összeforgatjuk.
Melegen tányérra szedjük, megszórjuk az apróra vágott csilipaprikával, pár szem újhagymakarikával, és azonnal tálaljuk.
A pak choi – más néven bordáskel – a káposztafélék családjába tartozó zöldség, amely C- és B-vitaminokat, valamint folsavat tartalmaz.