Összetevők
A süteményhez
- 250 g növényi tej
- 80 ml narancslé
- 125 g olívaolaj
- 1 db vaníliarúd
- 4 cm reszelt gyömbér
- 4 db narancs héja
- 2 teáskanál szerecsendió
- 1 teáskanál szegfűbors
- 1 teáskanál szegfűszeg
- 335 g finomliszt
- 250 g porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
A mázhoz
- 150 g porcukor
- 3 evőkanál narancslé
- 1 db narancs héja
Elkészítés
Egy tálban elkeverjük a növényi tejet a narancslével, az olívaolajjal, a vaníliarúd kikapart magjaival, a reszelt gyömbérrel és narancshéjjal, valamint a fűszerekkel, majd beleszitáljuk a lisztet és a porcukrot. Hozzáadjuk a sütőport, a csipet sót, és alaposan elkeverjük.
Egy püspökkenyérformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a süti: beleszúrunk egy pálcikát, és ha tisztán jön ki belőle, készen is van. Sütés után legalább 3 órát pihentetjük, az első 1 órában szobahőmérsékleten, aztán a hűtőszekrényben.
A porcukrot kikeverjük a narancslével, és az így kapott mázzal nyakon öntjük a lehűtött loafot, végül frissen reszelt narancshéjjal díszítjük.