Vega káposztaleves (korhelyleves)

Összetevők

  • 1 ek. olivaolaj
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg sárgarépa
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 1 ek. fűszerpaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 db babérlevél
  • 5 szem borókabogyó
  • 0.5 mokkáskanál fűszerkömény
  • 2 mokkáskanál
  • 2 liter víz vagy zöldségleves
  • 1 kis doboz natúr joghurt

Elkészítés

01

A káposztát lecsöpögtetjük és átmossuk, a vöröshagymát megpucoljuk és felszeleteljük. A répát és a petrezselyemgyökeret meghámozzuk és felkarikázzuk, a fokhagymát megpucoljuk.

02

Egy nagy lábasban a hagymát pár percig pároljuk az olajon, majd hozzáadjuk a zöldségeket – a fokhagymát, az őrölt fűszerpaprikát és a lecsepegtetett káposztát –, és jól összekeverjük.

03

Felöntjük a vízzel, majd sóval, babérlevéllel, fűszerköménnyel és borókabogyóval ízesítjük.

04

Fedő alatt 30–40 percig főzzük.

05

Miután a káposzta megpuhult és összeértek az ízek, joghurttal ízesítjük. Ehhez egy kis tálkába kiveszünk 1-2 dl levest, amit simára keverünk a joghurttal, majd az egészet visszaöntjük a lábasba, és összekeverjük a többi levessel.

06

Ezt követően nem főzzük tovább a levest, hanem melegen tálaljuk.

Jó tudni:

A korhelyleves kolbász és füstölt hús nélküli változata kevesebb zsírt és energiát tartalmaz.

megosztás