Összetevők
- 1 ek. olívaolaj
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 20 dkg sárgarépa
- 10 dkg petrezselyemgyökér
- 1 ek. fűszerpaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 db babérlevél
- 5 szem borókabogyó
- 0.5 mokkáskanál fűszerkömény
- 2 mokkáskanál só
- 2 liter víz vagy zöldségleves
- 1 kis doboz natúr joghurt
Elkészítés
A káposztát lecsöpögtetjük és átmossuk, a vöröshagymát megpucoljuk és felszeleteljük. A répát és a petrezselyemgyökeret meghámozzuk és felkarikázzuk, a fokhagymát megpucoljuk.
Egy nagy lábasban a hagymát pár percig pároljuk az olajon, majd hozzáadjuk a zöldségeket – a fokhagymát, az őrölt fűszerpaprikát és a lecsepegtetett káposztát –, és jól összekeverjük.
Felöntjük a vízzel, majd sóval, babérlevéllel, fűszerköménnyel és borókabogyóval ízesítjük.
Fedő alatt 30–40 percig főzzük.
Miután a káposzta megpuhult és összeértek az ízek, joghurttal ízesítjük. Ehhez egy kis tálkába kiveszünk 1-2 dl levest, amit simára keverünk a joghurttal, majd az egészet visszaöntjük a lábasba, és összekeverjük a többi levessel.
Ezt követően nem főzzük tovább a levest, hanem melegen tálaljuk.
A korhelyleves kolbász és füstölt hús nélküli változata kevesebb zsírt és energiát tartalmaz.