Összetevők
- 70 dkg csicseriborsó konzerv
- 1 db tojás
- 80 g zabpehely
- 40 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk. füstölt paprika
- 0.5 tk. római kömény
- 0.5 ek. só
- 1 ek. extra szűz
- 9 db hamburgerzsemle
- 0.5 csomag salátamix
- a szendvics összeállításához szeletelt kígyóuborka, lilahagyma
- ketchup, majonéz, BBQ-szósz
Elkészítés
A csicseriborsót szűrőkanálba öntjük, a levét lecsepegtetjük.
A zabpelyhet, a sót, a pirospaprikát, a római köményt késes robotgépbe tesszük, és finomra őröljük. Hozzáadjuk a lecsepegtetett csicseriborsót, és tovább dolgozzuk.
Végül hozzáadjuk a tojást, az apróra vágott vöröshagymát, a finomra reszelt fokhagymát és az apróra vágott petrezselymet. Egynemű masszává keverjük, majd egy tálba kanalazzuk. Még egyszer átkeverjük, és 30 percig lefedve hűtőben pihentetjük.
Közepes lángon serpenyőben olajat melegítünk. A csicseriborsó masszából nedves kézzel pogácsákat formázunk, óvatosan a serpenyőbe tesszük, majd kicsit lelapítjuk őket. Kb. 4–5 perc alatt aranybarnára sütjük az egyik oldalukat, majd átfordítjuk, és további pár perc alatt a másik oldalukat is aranybarnára pirítjuk.
Papírtörlővel bélelt tányérra szedjük, és tálalásig melegen tartjuk.
Tálalás előtt a zsemléket félbevágjuk, megmelegítjük vagy meggrillezzük, majd friss salátakeveréket halmozunk rájuk. Erre kerül a burger, teszünk rá uborkát, lilahagymát, ízlés szerint ketchupot, mustárt, majonézt vagy BBQ-szószt. Lefedjük a zsemle tetejével, és azonnal tálaljuk.
A csicseriborsó jó növényi fehérjeforrás, emellett pedig élelmi rostokban gazdag. A rostok segítik az emésztést, valamint védenek számos krónikus betegség kialakulásától.