Vega-burger

Elkészítési idő
10
perc
Előkészítési idő
15
perc
Sütési idő
30
perc
Pihentetési idő

Összetevők

  • 70 dkg csicseriborsó konzerv
  • 1 db tojás
  • 80 g zabpehely
  • 40 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. füstölt paprika
  • 0.5 tk. római kömény
  • 0.5 ek.
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 9 db hamburgerzsemle
  • 0.5 csomag salátamix
  • a szendvics összeállításához szeletelt kígyóuborka, lilahagyma
  • ketchup, majonéz, BBQ-szósz

Elkészítés

01

A csicseriborsót szűrőkanálba öntjük, a levét lecsepegtetjük.

02

A zabpelyhet, a sót, a pirospaprikát, a római köményt késes robotgépbe tesszük, és finomra őröljük. Hozzáadjuk a lecsepegtetett csicseriborsót, és tovább dolgozzuk.

03

Végül hozzáadjuk a tojást, az apróra vágott vöröshagymát, a finomra reszelt fokhagymát és az apróra vágott petrezselymet. Egynemű masszává keverjük, majd egy tálba kanalazzuk. Még egyszer átkeverjük, és 30 percig lefedve hűtőben pihentetjük.

04

Közepes lángon serpenyőben olajat melegítünk. A csicseriborsó masszából nedves kézzel pogácsákat formázunk, óvatosan a serpenyőbe tesszük, majd kicsit lelapítjuk őket. Kb. 4–5 perc alatt aranybarnára sütjük az egyik oldalukat, majd átfordítjuk, és további pár perc alatt a másik oldalukat is aranybarnára pirítjuk.

05

Papírtörlővel bélelt tányérra szedjük, és tálalásig melegen tartjuk.

06

Tálalás előtt a zsemléket félbevágjuk, megmelegítjük vagy meggrillezzük, majd friss salátakeveréket halmozunk rájuk. Erre kerül a burger, teszünk rá uborkát, lilahagymát, ízlés szerint ketchupot, mustárt, majonézt vagy BBQ-szószt. Lefedjük a zsemle tetejével, és azonnal tálaljuk.

Jó tudni:

A csicseriborsó jó növényi fehérjeforrás, emellett pedig élelmi rostokban gazdag. A rostok segítik az emésztést, valamint védenek számos krónikus betegség kialakulásától.

megosztás