Összetevők
- 1 kg túró
- 3 db tojás
- 8 dkg kukoricadara
- só
- 5 dkg nádcukor
- 15 dkg dió
Az öntethez
- 2 kis doboz natúr joghurt
- 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A túrót egy robotgép segítségével összekeverjük a tojás sárgájával, a nádcukorral, egy nagy csipet sóval és a kukoricadarával.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és a túróhoz keverjük.
Folpackkal lefedjük a tálat, és hűtőben egy éjszakán át pihentetjük.
Másnap egy nagy lábasban enyhén sós vizet forralunk.
A túróból 3-4 cm átmérőjű gombócokat formázunk, és a forrásban lévő vízben 8–10 perc alatt megfőzzük őket.
Ezt követően levesszük a tűzről a lábast, és fedővel lefedve további 15–20 percig hagyjuk, hogy a gombócok teljesen elkészüljenek.
Ezalatt a diót késes robotgéppel felaprítjuk vagy ledaráljuk, és serpenyőben, szárazon, közepes hőfokon megpirítjuk.
Amikor a gombócok elkészültek, kivesszük őket a vízből, és mindegyiket megforgatjuk a megpirított dióban.
A joghurtot elkeverjük a vaníliás cukorral, és ezzel tálaljuk melegen a gombócokat.
Mivel a túrógombócokat zsemlemorzsa helyett dióba forgatjuk, magasabb ásványianyag- (magnézium, kalcium, kálium) tartalmú ételt kapunk.