Összetevők
- 1 dl fehérbor
- 160 g tonhal
- 400 g tészta
- 150 g túró
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 evőkanál parmezán sajt
- 1 db tojás
- 3 dl főzőtejszín
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor bazsalikom
- 1 őrölt fekete bors
- 2 só
- 12 db olajbogyó
- 3 dl olaj
Elkészítés
Először a tonhalgolyókat készítem el. Két konzerv tonhalat lecsepegtetek és egy tálba teszem a túróval és a tojással együtt. Ízesítem borssal, sóval és két evőkanál parmezánnal. Kb. három evőkanál zsemlemorzsával gyúrható masszává keverem.
Kis golyókat formázok belőle és bő olajban kisütöm. Közben a spagetti tésztát is forró lobogó, sós vízbe teszem. A szószhoz olívaolajat hevítek egy serpenyőben és ráteszem a zúzott fokhagymát (csak pár másodpercig pirítom, nehogy megégjen), majd ráöntöm a bort és kicsit forralom, hogy kimenjen belőle az alkohol.
Tejszínnel sűrítem, két evőkanál parmezánnal, kevés sóval, borssal ízesítem. Amint sűrűsödni kezd, beleteszem a nagyobbra tépkedett bazsalikom leveleket. Végül beleöntöm a leszűrt tésztát. Tálalásnál olajbogyót és a tonhalgolyókat teszem a tetejére.